Věděli jste to? Litina nepatří do myčky, stejně jako teflon

 Tipy a inspirace 
28. května 2018 11:35 / Iva Dvořáková
  0
📷
4 fotografie v galerii
S nádobím je kříž - každý materiál si žádá individuální přístup Pixabay
Každý typ nádobí, který máte doma, vyžaduje odlišný způsob údržby. Nesprávným postupem můžete některé kousky i zničit. Pozor dejte například na litinové hrnce nebo teflonové pánve, které rozhodně nepatří do myčky.

Než se pustíte do mytí a čištění nádobí, uvědomte si, z jakého je materiálu. Každý materiál vyžaduje specifický postup údržby, některé nádobí je odolné a vydrží i méně šetrné zacházení, jiné je naopak choulostivé a křehké.

Skleněné nádobí

Pozor, tady je nutné rozlišit obyčejné sklo od toho varného. Právě varné sklo se nekamarádí s drátěnkou, zatímco obyčejné skleničky, nádoby a talíře můžete čistit i s její pomocí.

Obzvláště pečliví a opatrní buďte při čištění sklenic z tenkého skla – sklenic na víno, dekorativního skla a podobně. Pokud chcete, aby se skleněné nádobí více lesklo, použijte na něj vodu s octem a solí. 

Skleněné nádobí opláchněte a vyleštěte. Zanesené nečistoty a mastnoty snadno odstraníte s pomocí běžného čisticího prostředku na nádobí.

Dřevěné nádobí

Dřevěné nádobí je poměrně odolné a vydrží i horší zacházení. Vzhledem ke své nasákavosti ale vyžaduje pravidelnou údržbu, díky které bude dobře vypadat.

Dřevěné nádobí začne po nějaké době používání černat. Pokud jej ponoříte na hodinu do vody s chlorem a následně opláchnete čistou vodou, černání zabráníte. Dřevěné nádobí by nemělo být dlouhodobě vystaveno vlhkosti, proto ho po použití co nejdříve omyjte a osušte.

Teflonové nádobí


Teflonové nádobí je v českých domácnostech velmi oblíbené, protože se nepřipaluje a pokrmy se na něm připravují velice snadno. Aby teflonové nádobí dobře a dlouho sloužilo, je nutné se o něj dobře starat.

A jak tedy o teflonové nádobí pečovat? Především používejte jen dřevěné nebo plastové míchací nástroje, vhodné jsou i nástroje teflonové.

Teflonovou vrstvu nesmíte přepálit nasucho, proto ji zbytečně nepokládejte na rozpálenou plotýnku, aniž byste na ní připravovali pokrm. Teflonové nádobí čistěte jen jemným hadříkem, papírovým ubrouskem nebo houbičkou.

Rozhodně nepoužívejte drátěnky ani kartáče. Také se nedoporučuje dávat nádobí s teflonovým povrchem do myčky, povrch se narušuje a mohl by se po čase začít loupat.

Titanové nádobí

Pokud hledáte kvalitní nádobí, na kterém se vám bude dobře vařit a současně nebudete mít s jeho údržbou příliš mnoho starostí, sáhněte po titanu.

Titanové nádobí má skvělé vlastnosti a vyniká svou mechanickou odolností. Na titanovém nádobí můžete vařit a používat jej i pro pečení v troubě.

Nádobí z titanu nepoškrábete, můžete na něj používat i drátěnku a kovové pomůcky, vydrží i prudký náraz nebo pád. Titanové nádobí můžete čistit i v myčce, ovšem jen s využitím šetrných čisticích prostředků a teplotou do 60 °C.

Porcelán

Porcelánové i keramické nádobí se musí pravidelně umývat a ihned po tom vysušit. Porcelánové nádobí by se mělo umývat studenou vodou s čisticím prostředkem, mytí horkou vodou se nedoporučuje.

Běžně používaný porcelán a keramiku můžete mýt i v myčce, ovšem staré vzácné ručně malované kusy jen opatrně očistěte hadříkem. Nanesené nečistoty je možné odstranit různými prostředky, například bělidlem nebo peroxidem vodíku.

Smaltované nádobí

Smaltované zapékací misky a pekáče krásně vypadají a dobře se s nimi pracuje. Smalt se ale nesmí po vytažení z trouby prudce zchladit, protože by povrchová úprava popraskala. Horké smaltované nádobí se proto nesmí zalévat studenou vodou.

Nádobí nechejte vždy vychladnout a až poté čistěte. Do mísy s připečenými zbytky jídla nalijte teplou vodu a nechejte odmočit. Poté vyčistěte kartáčem a houbičkou. Smaltované nádobí je křehké, proto se vyhněte prudkým nárazům.

Litinové nádobí

Ačkoliv litinové nádobí vypadá odolně, vyžaduje poměrně šetrné zacházení. Na litinovém nádobí se vaří a smaží velmi dobře, je ale třeba dodržovat zásady správné péče a vyhnout se poškrábání povrchu.

Litinu nečistěte drátěnkou, ale raději ani houbičkou. Pro dlouhodobou životnost nádobí povrch jen vytřete papírovým ubrouskem. Litinové nádobí nepatří do myčky a nemělo by se čistit ani mycími písky a dalšími prostředky s abrazivní přísadou.

A jestli jste fanda domácích pomocníků, jako je myčka či mikrovlnka, tak vám doporučujeme ještě tento článek o používání mikrovlnné trouby. Najdete ho tady.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod