Otestuje si kvalitu vašeho pracího prášku pomocí potraviny, kterou má každý doma

 Tipy a inspirace 
06. května 2018 12:37 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jednoduchým testem zjistíte, jestli si prášek poradí i se silně špinavým oblečením Shutterstock
Stále tápete a hledáte ten nejlepší prací prášek na trhu? Pak vám představíme triky, jak si ověřit skutečnou kvalitu pracího prášku přímo u vás doma. Je to hrozně jednoduché. Stačí vám k tomu vajíčko. Najít kvalitní prací prostředek bývá někdy náročné.

Některé zanechávají bílé práškové skvrny, jiné nejsou velmi vhodné pro praní barevných věcí, protože rychle vymývají barvu. A možná jste doposud už utratili spousty peněz, nechávali jste se dokola zlákat reklamou, ale stále nenašli ten skutečně kvalitní, po němž by bylo prádle čisté a voňavé. Přitom stačí udělat jednoduchý test, který vám ukáže skutečnou kvalitu pracího prostředku. Jak? 

Uvařte vejce

V první řadě si uvařte jedno vajíčko natvrdo. A mezitím rozpusťte ve sklenici s vodou lžíci prášku na praní a pak do tohoto poháru vložte uvařené vajíčko. Pak sklenici postavte někam mimo dosah dětí a počkejte do druhého dne, kdy se projeví výsledek.

Kvalita skořápky

Jestli se do druhého dne na vajíčku nic nezměnilo, zůstalo zcela neporušené, pak to znamená, že váš prášek na praní je dobrý tak možná na staré hadry. Ale ani na ty ne. Je však vajíčková skořápka měkčí? Nebo dokonce lehce narušena? Pak to znamená, že prášek je vhodný zejména na barevné věci, které jsou špinavější. Nejkvalitnější prášek je ten, který dokáže vajíčkovou skořápku prakticky celou rozpustit. Pak budete mít jistotu, že tento prostředek je ideální na praní bílého a světlého oblečení. Vyčistí dokonce i silně zašpiněné prádlo.

Test s vodou

Jestli se vám kvůli tomuto testu nechce ničit vajíčko, tak zkuste tento test s vodou a barvami. Potřebovat budete vzorky prášku na praní a nádobu na led, případně menší sklenice. Do každé z nich dejte trochu prášku a zalijte ho teplou vodou. Počkejte, dokud se prací prášek nerozpustí.

Čím zelenější, tím lepší

Jakmile se tak stane, vezměte zelenou barvu, klidně vodovou nebo potravinářskou, dejte do každé dózy dvě kapky, zamíchejte a sledujte zbarvení vody. Tam, kde je kvalitní prášek na praní, by se voda měla rychle zbarvit zeleně, což v praxi znamená, že tento prášek je ideální pro praní bílých věcí. Pro lepší srovnání je nejlepší ten prášek, který má nejzářivější zelenou barvu, která jde až do modra. Prací prášek se dá snadno vyrobit i doma, stejně tak i čistič na textil, o kterém jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod