Jak se zbavit sršního hnízda? Víme, co na něj zaručeně zabere

 Tipy a inspirace 
05. května 2018 12:50 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sršeň patří mezi sousedy, které poblíž obydlí mít nechcete Shutterstock
Sršeň je považována za nebezpečného tvora, kterého nechceme mít poblíž svého domova. Respekt budí svou velikostí a hlasitým bzučením. Jak se vypořádat s tím, když si sršně udělají hnízdo u vás doma?

Sršní jed je mnohem slabší než jed vosy a včely. To ale neznamená, že bolí méně. Je tomu přesně naopak. Smrtelnou dávkou by pro lidský organismus ale byly až desítky či dokonce stovky sršních bodnutí. Nebezpečnější je však v případě, kdy vyvolá alergickou reakci.

Nebezpečné je také bodnutí do oblasti úst a krku, kdy následný otok fyzicky brání dýchání, i tady je nutný okamžitý zásah lékaře. Všechny výše uvedené problémy může vyvolat vosí, včelí či sršní žihadlo bez rozdílu. Na rozdíl třeba od agresivních vos (jak se jich zbavit, jsme psali zde), ale jinak sršně vykazují chování vcelku mírumilovné.

Sršně útočí, když cítí ohrožení

Člověka si nevšímají, nenapadnou ho, pokud se nepřiblíží do těsné blízkosti jejich hnízda. Některé zdroje hovoří o půl metru, některé o dvou metrech. Za obzvláště rušivé je pro sršně, když jim člověk překáží u výletového otvoru, nebo ho dokonce zakrývá.

Jako agresi, na kterou patřičně odpoví, si sršeň vyloží zběsilé máchání rukama, když se ji někdo snaží odehnat. Mnohem lepší strategie je se ovládnout a nedělat prudké pohyby. A to i v případě, že se sršeň rozhodne prohlédnout něčí ruku.

Na sršně platí hasiči i deratizér

Když si sršně udělají hnízdo v domě nebo poblíž vašeho obydlí, je na čase to řešit. Pokud bezprostředně ohrožují život a zdraví nebo je hnízdo na veřejném prostranství, třeba u školy, sršně zlikvidují hasiči. Pokud ale hnízdo nevyhodnotí jako nebezpečné, další možností je deratizační firma. Její služby jsou ale zpoplatněné.

Můžete také nechat pracovat přírodu. Každé sršní hnízdo totiž na podzim vymírá. Přežívá jen královna, která hnízdo v září opustí a na jaře pak zakládá nové. Pokud máte ve stodole sršní hnízdo, můžete zkusit vydržet do podzimu a hnízdo odstranit v době, kdy bude prázdné a nebude hrozit žádné pobodání. Na jaře je pak dobré místo zkontrolovat, zda se v místě nestaví hnízdo nové. Dalšímu zahnízdění lze předejít i ucpáním spár a děr, kterými se sršně k hnízdu dostávají.

Jak se sršně zbavit šetrně?

Sršně milují sladké. Můžete je tedy chytat do sladké pasti, kdy šťávu nalijete do plastové lahve, ze které už hmyz nevyleze. Sršně můžete zkusit chytat i do lahví s pivem nebo třeba i s kouskem syrového masa. Účinnou obranou před ničením ovoce je také nabídnout sršním misky s vodou, jelikož ovoce nakusují za účelem získání tekutiny.

Pokud byste chtěli odstranit hnízdo a sršně při tom nezlikvidovat, můžete se o to pokusit pouze tehdy, když hnízdo visí volně v prostoru, což není běžné. Nejvhodnější období k přesunutí hnízda jsou jarní měsíce, kdy je hnízdo ještě malé a zřejmě je v něm jen královna. V létě, když už je hnízdo plné dělnic, je jeho přesunutí v podstatě nemožné.

Na sršně, které omylem zabloudily k vám do bytu či domu, nemusíte hned brát srolované noviny. Snadno je z místnosti odnesete za pomoci sklenice a kusu papíru. Počkejte, až si sršně někde sednou a pak je opatrně přiklopte sklenicí. Papír pak podstrčte pod sklenicí, čímž budete mít sršně chycené. Pak už jen otevřete okno nebo vyjděte na balkon a sklenici postavte tak, aby hmyz mohl vyletět.

Zkuste přírodní odpuzovače

Pokud ale chcete, aby k vám do bytu bodavý hmyz nelétal, můžete zkusit přírodní odpuzovače. Nevoní mu třeba směs citronové kůry, hřebíčku a chilli. Funguje také kyselina octová, kterou stačí potřít prahy dveří a oken. Proti hmyzu je velmi účinná i svíčka s vůní citronu.

Méně známou možností, jak se zbavit vos a sršní, je imitace jejich hnízda. Jedná se o jakýsi pytel, který se hnízdu podobá. Zavěsíte ho kolem domu nebo do míst, kde se hmyz pohybuje. Protože vosy a sršně nelezou do revíru konkurenci, okolí falešného hnízda záhy opustí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008