Dejte protivným octomilkám definitivně vale. Poradíme vám, co na dotěrný hmyz platí

 Tipy a inspirace 
22. března 2018 12:50 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Octomilky láká ovoce i sladké šťávy Shutterstock
Snad každou domácnost čas od času potrápí dotěrné octomilky. Drobné mušky se shlukují nad zapomenutým ovocem či zeleninou, ale pochutnají si i na pečivu nebo dalších zbytcích v kuchyni. I když se zdá, že boj s nimi je marný, existují způsoby, jak octomilky zlikvidovat.

Stačí, aby se k vám do bytu dostalo pár octomilek a za chvíli jich máte plnou místnost. Jsou totiž schopny naklást až 400 vajíček, ze kterých se za tři dny vylíhne nová generace. A vy se pak pouštíte do lítého boje. Možná často podléháte zoufalství, že souboj s octomilkami nemůžete vyhrát. To je ale omyl, poradíme vám, co na tento dotěrný hmyz platí.

Preventivní opatření

Nejlepší je, když se k vám octomilky vůbec nenastěhují. Do určité míry to můžete ovlivnit tím, že budete dodržovat několik preventivních opatření:

  • Dbejte na maximální čistotu v kuchyni. Všechny zbytky i rozlité a následně zaschlé šťávy, džusy, víno, pivo jsou pro mušky velmi atraktivní.
  • Co nejčastěji vynášejte a myjte odpadkový koš.

  • Na kuchyňské lince, ani na stole nenechávejte ležet nedojedené zbytky, natož přezrálé ovoce (zvláště banány, hroznové víno, švestky apod.), ovocné koláče či lehce „opatlanou“ láhev se sirupem.
  • Pravidelně čistěte odpady. O tom, jak vyčistit ucpaný odpad, jsme psali zde.
  • Nepřelévejte pokojové květiny. Mokrá hlína je pro octomilky ideálním místem na kladení vajíček.

Lapač mušky přiláká

Pokud se vám i přes veškerá preventivní opatření octomilky nastěhují do bytu, není hned třeba věšet hlavu. Existuje několik způsobů, jak se jich zbavit.

Vyzkoušet můžete například nejrůznější hmyzí lapače. Známé jsou například mucholapky. Ty přilákají nejen obyčejné mouchy, ale i octomilky. Stojí pár korun a fungují přibližně tři měsíce.

Pokud je vám klasická mucholapka proti srsti, existují i estetičtější varianty - například lepící jablíčko nebo slunečnice.

K dostání jsou i elektrické lapače. Ty už ale stojí o něco více.

Poličte na octomilky past

Octomilky milují sladkou šťávu nebo víno. Této slabosti lze využít a vytvořit speciální octomilkovou past.

Stačí dát do misky trochu sladké šťávy či vína a přikrýt potravinovou fólií, do které uděláte pár malých dírek. Octomilky se dostanou dovnitř, ale ven už ne. Jednou za pár dní pak utopené mušky vylejte do odpadu a spláchněte.

Vysavač to jistí

Mnoha lidem se v boji proti octomilkám osvědčil vysavač. Dejte na malý talířek kousek ovoce, ať octomilky přilákáte. Jakmile se jich tam srotí celé hejno, jednoduše zapněte vysavač a mušky vysajte.

Je jasné, že nenasajte všechny mušky, část jich stačí odletět. Postup proto několikrát opakujte.

Korkové zátky

Proti octomilkám prý fungují také korkové zátky. Jde sice spíše o preventivní opatření, ale třeba se vám osvědčí.

Stačí dát pár korkových zátek do misky s ovocem nebo zeleninou a mušky se potravinám vyhnou širokým obloukem.

Masožravé rostliny

Jak známo, masožravé rostliny si na drobném hmyzu rády "smlsnou". Pokud si tedy nějakou masožravku pořídíte, je možné, že se vám o octomilky sama postará.

Výhodou je, že navíc do bytu získáte zajímavý doplněk. A nemusíe se obávat, že jejich pěstování nezvádnete. Některé druhy masožravek jsou dokonce odolnější než běžné pokojové rostliny.

Koření

Pokud se octomilek chcete zbavit co nejrychleji, ke všem uvedeným opatřením přidejte i následující: mušky nesnášejí aroma hřebíčku.

Zásobte se tímto voňavým kořením a například na porcelánových miskách jej rozložte na různých místech v kuchyni i v jiných částech domu. Vůně mušky spolehlivě vyžene.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008