Zatočte s prachem v bytě. Je to snadné

 Tipy a inspirace 
17. března 2018 12:12 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Prach v bytě na zdraví nepřidá Shutterstock
S prachem v bytě se potýká snad úplně každý. Neprospívá vůbec nikomu a alergikům může způsobit i zdravotní komplikace. Pokud chcete množství prachu ve vašem bytě eliminovat na minimum, naučte se dodržovat pár zásad.

Zcela bezprašné prostředí v bytě nedocílíte snad nikdy, ale pokud si vezmete k srdci pár rad, bude se vám rozhodně lépe dýchat.

Zbavte se lapačů prachu

Je váš byt plný deček, přehozů, plyšáků, lampiček či květin? Jde o takzvané lapače prachu - právě tyto věci totiž prach přitahují doslova jako magnet.

Jde sice o předměty, které váš byt příjemně zútulní, ale pokud se chcete zbavit prachu, je třeba se zbavit i těchto věcí. Lepší a zdravější klima v bytě za to stojí.

Mezi typické lapače prachu patří i záclony a závěsy. Pokud to je tedy možné, vyměňte je třeba za žaluzie, které lze pravidelně zbavovat prachu mokrou cestou.

Zapomeňte na otevřené police

Otevřené vitríny, knihovny, skříně nebo police mohou sice v bytě vypadat vzdušně, ale zároveň jde o místa, kde se prach usazuje s velkou oblibou.

Jestliže chcete v bytě omezit prach na minimum, vyměňte tyto kousky nábytku za uzavřené skříně. I v nich se sice prach usazuje, ale mnohonásobně méně.

Prach se usazuje i na spotřebičích, například na televizi. O tom, jak ji správně očistit, jsme psali zde.

Ukliďte si skříně

Je až k nevíře, kolik prachu na sebe váže oblečení, a to i když je ve skříni. Proto si čas od času udělejte ve skříni pořádek. Sezonní oděvy ideálně uschovejte do uzavíratelných plastových krabic, kde se prach nedrží a nevíří se.

Pokud nemáte po ruce plastové krabice, můžete oblečení schovat i do plastových pytlů. Skříň se vám pak bude daleko lépe udržovat v čistotě.

Pozor na textilní pohovky

I v látkových pohovkách se usazuje množství prachu. Pokud tedy nepatříte mezi uklízecí maniaky, kteří dnes a denně vysávají byt od podlahy po strop, zamyslete se nad tím, jakou pohovku si do bytu pořídíte.

Když totiž sáhnete po kožené pohovce, zbavíte se i nemalého množství prachu. Tutéž službu vám ale udělá i levnější eko kůže. Údržba těchto materiálů není nijak složitá - stačí vzít vlhký hadřík a pohovku jednoduše přetřít.

Prach v posteli

Nejvíce prachu pochází z člověka samotného, a tak je jasné, že doslova semeništěm je i postel.

Prakticky celou noc se v posteli usazují drobné šupinky kůže a vlákna z povlečení a sebemenším pohybem se vše rozvíří po celé místnosti. Povlečení by se mělo prát každý týden a polštář a peřina by se měly alespoň 1x týdně důkladně vyklepat.

Vytírání má větší efekt než vysavač

Pokud se v úklidu bytu zaměřujete jen na vysávání či zametání, vězte, že se tímto způsobem zbavíte prachu mnohem hůř než jedním poctivým vytřením mokrou cestou.

Naučte se podlahy v bytě vytírat klidně každý den, s dobrými pomocníky vám to zabere jen pár minut. A pokud už vysáváte, je lepší zvolit robotický vysavač - s prachem zatočí lépe a na rozdíl od klasického vysavače ještě omezíte víření prachu vzduchem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod