Stop chemii. Provoňte si domov přirozenými vůněmi

 Tipy a inspirace 
01. února 2018 07:24 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Průmyslově vyráběné svíčky mohou obsahovat chemické vůně Shutterstock
My všichni toužíme po tom, aby naše obydlí krásně vonělo. Někdy ale uděláme tu chybu, že sáhneme po chemicky připravených vůních. Zkuste na to jít jinak a uvidíte rozdíl. V textu najdete zajímavá doporučení.

V bytě či domě se přirozeně objevují různé vůně a pachy, které souvisí s denním provozem. Některé vůně nám jsou příjemné, jiné jsou třeba příjemné, ale nehodí se, když přijde návštěva, protože si říkáme, že nemusí vědět, co jsme vařili. Občas nás obtěžuje nějaký pach a mnohdy ani nevíme, kde se bere. To všechno vede k touze zajistit si provoněný byt. Výrobci tomu jdou naproti. Snadno proto zakoupíte různé přípravky ve formě sprejů, tyčinek či svíček.

Stop chemii

Jakkoli může být lákavé si něco z toho pořídit a jak často to také každý z nás někdy udělal, přece bychom neměli zapomínat, že chemické náhražky a přehánění mohou být velmi nevhodnou kombinací pro mnoho lidí. Zcela jasně se to projeví u alergiků a astmatiků, kteří po příchodu do takového prostoru začnou trpět různými potížemi a někdy může být jejich reakce i vysloveně odmítavá. Jestliže vy sami problémy nemáte, ještě to neznamená, že na vás chemické vůně nepůsobí negativně. Všechno nepřirozené má tendenci nás dráždit. Jestliže je něčeho moc, může to škodit dokonce i tehdy, pokud to má zcela přírodní původ.

Čím chemii nahradit

Existuje samozřejmě celá řada možností. Pokud chceme zajistit doma příjemné prostředí, měli bychom pravidelně a intenzivně větrat. Nejlépe po dešti, kdy okolní vzduch obsahuje jen málo prachových částic. Větráme asi deset minut. Za tu domu nám v zimě neprochladnou stěny, ale vymění se kompletně vzduch v místnosti.

Pak dává smysl umístit do prostoru nějakou přirozenou vůni. Jestliže chcete vůni opravdu nevtíravou, můžete použít třeba kávová zrna, badyán, skořici nebo třeba pokrájený citron či pomeranč. Pokud máte náladu na vůni intenzivnější, doporučujeme použít aromalampu s přírodním vonným olejem podle vašich preferencí. Často se používá levandule, citronová tráva, cedrové dřevo, zázvor, santalové dřevo, jasmín, růže či borovice. Existují pochopitelně i další možnosti. Víte, jak krásně provoní být třeba přírodní adventní věnec nebo vánoční stromeček. Můžete si proto přinést domů větvičku, kterou najdete při procházce.

Větráním se zbavíme také různých pachů, ale někdy není od věci tomu ještě pomoci. Skvělým pomocníkem se může stát rozkrojená cibule, kterou necháte na skrytém místě a ona do sebe natáhne nepříjemné odéry. Večer cibuli vyhoďte. Nepoužívejte ji do vaření, na to se už opravdu nehodí.

Často stačí k provonění domu i přirozená čistota. Povrchy kuchyňských linek a nábytku, které jsou zbaveny prachu a umyty přípravky na přírodní bázi také přirozeným způsobem a nedráždivě voní. Jestliže používáte k praní jelení sliz, má vaše prádlo také charakteristickou vůni. O likvidaci pachu zatuchlého prádla jsme psali v jiném článku, který si můžete přečíst zde. To vše se podílí na pohodě pro váš nos i vaše zdraví.

Pro některé lidi je dráždivé použít aromalampy, neboť jim vadí zapálená svíčka pod nádobkou se směsí vody a oleje. V tom případě není nic jednoduššího, než využít vonný olej přímo. Buď ho nakapete na kousek hadříku a necháte vonět, nebo ho přidáte do ekologických mycích prostředků a přizpůsobíte si tak jejich vůni k obrazu svému.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod