Skladování potravin má svá pravidla, proto by spíž neměla chybět ani v malém bytě

 Tipy a inspirace 
05. ledna 2018 14:01 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Skladování potravin má svá pravidla Shutterstock
Spíž byla před lety samozřejmostí, dnes už je ale pomalu mizející vzácností. Přitom existuje řada důvodů, proč bychom na spíž neměli při navrhování bytu nebo přestavbě kuchyně zapomínat. Poradíme vám také, jak ji co nejlépe uspořádat.

Tradiční spíž je většinou menší místnost poblíž kuchyně vybavená policemi. Dá se v ní uchovávat ovoce, zelenina, vajíčka, zavařeniny a další potraviny i hotové pokrmy pro uležení. Spíž nebo chcete-li špajzka vám také umožní nakupovat velká balení potravin.

Spíž vám může ušetřit peníze

Přehledná spíž šetří vaši kapsu. Můžete nakupovat ve velkém a uspořit v různých slevách. Místo impulzivního nakupování můžete předem plánovat vaření podle dostupných surovin. Máte přehled o potravinách, kterým končí doba spotřeby, a můžete tak zajistit jejich včasnou konzumaci.

Do špajzky nepatří zdroje tepla - ani mrazák či lednice. Základem každé spíže je dobrá ventilace, tedy okénko s mřížkou proti hmyzu, větrací mřížka nebo ventilátor. Místnost by měla být umístěna v nejchladnější části bytu, nejlépe by měla být orientována na sever nebo východ. Zajistíte tak, aby ve spíži skladované potraviny vydržely co nejdéle čerstvé.

Tipy, jak udržovat spíž

Na podlahu patří dobře omyvatelný materiál, jako jsou dlaždice. Základem funkční spíže je ale pravidelná údržba. Pozor na to, aby se vám v ní nekupily sáčky, obaly, krabičky, prázdné lahve či zavařovací sklenice.

Na dvířka skříněk nebo spížní skříně můžete upevnit držák na drobnosti, jako jsou kořenky. Většinu úložného prostoru zajistí kombinace otevřených polic a šuplíků. Hluboké police jsou vhodné pro uložení menších kuchyňských spotřebičů a vybavení, velkých balíků potravin a méně používaných předmětů.

Plytké police vyhraďte pro zavařeniny, konzervy a další zásoby. Jsou-li hluboké police nepřehledné, můžete je částečně nahradit šuplíky nebo pořadači. Úložné plochy navíc získáte využitím drátěných šuplíků a polic, jimiž svisle rozdělíte příliš vysoké regály.

Přehlednost potravin v sáčku, jako jsou obiloviny, cukr, luštěniny a těstoviny, zvýšíte přesypáním do průhledných dóz nebo krabic, zabráníte i jejich napadení potravinovými moly. Na podlahu uložte kbelíky nebo koše na zeleninu a ovoce. Dodržujte pravidlo, že každá potravina má ve spíži své místo. Jak je správně skladovat, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47