Kukuřičným škrobem můžete vysát mastnotu i umýt psa

 Tipy a inspirace 
10. ledna 2018 08:29 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kukuřičný škrob nemusí sloužit jen jako přísada do pokrmů Shutterstock
Kukuřičný škrob vám pomůže odstranit krvavou skvrnu, poslouží jako lepidlo a dokonce vám pomůže umýt psa. Tento bílý prášek bez vůně a chuti jsme doposud jaksi podceňovali.

Kukuřičný škrob se získává mechanicky. Kukuřice je rozdrcena a vypíráním se z ní získává škrob. Vzhledem k jeho rostlinnému původu je absolutně neškodný, a tak ho mohou používat i děti.

Škrob vysaje mastnotu a odstraní uzly

Mastné cákance na zdi nejsou na pohled nic pěkného. Nemusíte kvůli nim hned malovat. Stačí vzít měkký hadřík, nasypat na něj kukuřičný škrob a místo potírat, dokud se mastnota do škrobu nenasaje. Čím dříve budete skvrnu odstraňovat, tím lépe to půjde.

Jestli se vám zasukovaly tkaničky na botách nebo máte hodně utažený uzel na provázku, který zrovna potřebujete, pomůže vám opět kukuřičný škrob. Nasypte jej na uzel, škrobový prášek ho uvolní a půjde lehčeji rozvázat.

Udělala se vám při žehlení spálenina na oblíbené košili? Jestli není velká, můžete ji pomocí škrobu ještě zachránit. Poškozené místo navlhčete, posypte škrobem a nechte zaschnout. Pak prášek setřete společně se spáleninou.

Použijte škrob na očištění psa i dětských plyšáků

Jestli zrovna nestíháte vašeho psa okoupat, určitě to jednou přežije i se suchým šamponem. Vetřete mu do srsti kukuřičný škrob a pak ho vykartáčujte. Pes bude mít krásně načechranou srst jako po koupeli.

Tak, jako jste pomocí škrobu očistili vašeho pejska, dá se tento postup použít i na plyšáky. Vetřete jim škrob do kožíšků. Můžete si pomoci igelitovým sáčkem, do kterého vložíte plyšáka společně se škrobem. Pořádně protřepejte a pak plyšáka venku vyprašte.

Aby vám koberec voněl čistotou, posypte před luxování koberec škrobem. Nechte působit asi 30 minut, pak ho vyluxujte jako obvykle.

Skvrnu ze zakrvácené látky je třeba odstranit co nejdříve. Rozmíchejte kukuřičný škrob s vodou a vytvořte pastu. Tu vetřete do látky v místě skvrny. Nechte zaschnout a pastu setřete. Skvrna by měla zmizet.

Škrobové lepidlo dětem neublíží

Vaše děti se chystají slepovat zvířátka z papíru a doma není ani jedno lepidlo. Zkuste jim umíchat 3 lžičky kukuřičného škrobu se 4 lžičkami studené vody. Míchejte tak dlouho, až vám vznikne pasta. Dá se krásně nanášet i prsty. A když přidáte potravinářské barvivo, budete mít barevnou lepivou hmotu, kterou můžou děti vesele patlat na papír. O výrobě domácího lepidla jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod