Nevyhazujte použitý pytlík od čaje. Doma ještě skvěle poslouží

 Tipy a inspirace 
17. prosince 2017 10:50 / Marie Popelková
  5
📷
3 fotografie v galerii
Budete překvapeni, na co vše se dají sáčky z čaje využít Shutterstock
V zimě většina lidí holduje místo studeným nápojům teplým čajům a máte tak velkou příležitost nashromáždit si pužité čajové sáčky. Většinou končí v odpadkovém koši. Až se ale dozvíte, k čemu všemu je možné použité pytlíčky od čaje použít, rychle se tohoto zvyku zbavíte.

Použité čajové sáčky se mohou stát vaším vítaným pomocníkem při úklidu bytu, ale také vám pomohou při péči o tělo.

Čajová péče o byt a zahradu

Čisté koberce: Pomocí čaje můžete například vyčistit špinavý koberec. Stačí zanechat zelené čajové lístky na koberci a nechat je působit asi 10 minut. Poté je stačí vysát.
Lesk dřevěné podlahy: Třísloviny v černém čaji mohou pomoci obnovit lesk a barvu dřevěné podlahy. Natřete podlahu převařeným čajem (nepoužívejte však příliš vody) a nechte uschnout.

Dřevěný nábytek: Převařený čaj také pomáhá čistit nábytek a navrátit jeho lesk. Namočte měkký hadřík v malém množství čaje a otřete jím stoly, židle a další.
Zápach: Zelený čaj je výborným pomocníkem, pokud se chcete zbavit zápachu z ryb nebo česneku. Použité čajové sáčky eliminují také zápach v ledničce, stačí jich dát pár dovnitř do krabičky. Stejně účinkuje v kotcích domácích mazlíčků. Dobře fungují i sáčky zavěšené zevnitř odpadkového koše.
Zrcátka a okna: Čaj je výborný k likvidaci těžce odstranitelných skvrn a mastných otisků ze zrcadel a skla. Stačí namočit hadřík do čaje anebo čaj přelít do rozstřikovače.
Skvrny na WC: K odstranění odolných skvrn na dně záchodové mísy stačí umístit do mísy několik čajových lístků. Nechat několik hodin působit a pak použít kartáč.
Mastné nádobí: Máte ve dřezu umaštěné hrnce a talíře. Použijte na ně čajové pytlíky. Stačí nechat nádobí přes noc ponořené ve vodě s několika použitými čajovými sáčky a ráno už stačí nádobí jen jednoduše opláchnout.
Pokojové květiny: Chcete, aby vaše kytičky prospívaly? Nemusíte k tomu nutně používat umělá hnojiva a chemikálie. Zkuste místo toho zahrabat použitý pytlík těsně pod povrch hlíny. Bude fungovat jako přírodní hnojivo, protože čaj obsahuje dusík. Ale pozor, sáčky musíte každý týden vyměňovat, jinak totiž začnou plesnivět.
Pryč s hlodavci: Dostaly se vám do domu nebo na chatu hlodavci? Vyzkoušejte čajové sáčky - drobní hlodavci nesnášejí jejich vůni. Položte je proto všude tam, kam by se nevítaní hosté mohli dostat.
Jemné maso: Chcete-li si pochutnat na opravdu křehkém masíčku, zkuste jej přes noc marinovat v černém čaji.
Kompost: Přilévání silného čaje do kompostu pomůže urychlit kompostovací proces a podpořit bakteriální činnost.

Péče o tělo s vůní čaje

Zklidnění popálenin: Mokré čajové sáčky jsou výborné k uklidnění drobných popálenin. Poškozené místo namáčejte do čaje.
Unavené oči: Teplé a vlhké čajové sáčky mohou snížit otoky a zmírnit bolest kolem unavených očí.
Zmírnění krvácení z dásní: Pokud dítě ztratí zub, je možné zmírnit krvácení přiložením studeného a mokrého čajového sáčku. Taktéž sníží bolest.
Lesk vlasů: Čaj je dobrý kondicionér pro suché vlasy. Opláchněte si vlasy neslazeným čajem a nechte uschnout. Poté znovu opláchněte čistou vodou.
Zlepšení stavu pleti: Pro ochranu a zlepšení pokožky zkuste koupel v zeleném čaji. Také se doporučuje heřmánkový čaj.
Zmírnění akné: Trpíte-li akné, zkuste si umývat obličej zeleným čajem.

Zkuste v domácnosti také využít skvělé vlastnosti citronu. Nepoužívejte ho pouze do čaje, ale osvěžte díky němu pokrmy, odstraňte zápach, desinfikujte, leštěte. Co všechno citron dokáže, se dozvíte v našem článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod