Chcete nádherně čisté nádobí z myčky? Pět tipů, jak na to

 Tipy a inspirace 
11. prosince 2017 13:31 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Krásně umyté nádobí dokáže potěšit Shutterstock
Mnoho domácností je vybaveno myčkou, ale ne vždy jsou výsledky mytí uspokojivé. Poradíme, jak si usnadnit práci a zajistit perfektní výsledky.

Správné skládání nádobí

Důležité je, aby nádobí bylo tam, kde má být. Aby proudy vody s mycím prostředkem mohly prostupovat k povrchům nádobí. Nejde o to za každou cenu nacpat myčku k prasknutí. Pokud si nejste jisti, přečtěte si návod. Jinak stačí pouhý selský rozum a bude jasné, že nemá smysl skládat nádobí na sebe, nebo že talíře, které se k sobě přilepily už při skládání, asi nebudou správně umyté.

Použitý prostředek

Naprosto klíčové je používání vhodného čisticího prostředku. Věc se má tak, že s práškem se může zkrátit doba mytí. Na rozpuštění tablet je potřeba nějaký čas navíc. Ale mnohem důležitější je skutečnost, zda použijete obyčejný čisticí prostředek nebo tablety, které obsahují i sůl a leštidlo, případně další složky na odstraňování připečených pokrmů. Pro dobré výsledky rozhodně doporučujeme používat kvalitnější tablety. Nemusíte pak řešit sůl a leštidlo.

Sůl použijete jen v případě, že máte extrémně tvrdou vodu. Naopak u obyčejných tablet nebo obyčejného prášku na mytí nádobí budete muset pravidelně kontrolovat stav soli a leštidla. Jinak bude nádobí špinavé a sklo zašedlé. Kvalitní mycí prostředky se dají obvykle koupit v nějaké akci. Nemusíte proto ani utrácet více, než je třeba.

Volba teploty

Je jasné, že na vyšší teplotu se nádobí lépe umyje. Vyšší teplota totiž rozpouští mastnotu a výsledek musí být zákonitě lepší. Na mnohých myčkách ale není možné měnit samostatně teplotu bez změny programu. Také se stává, že doba trvání programu s vyšší teplotou je velmi dlouhá. Nemusí být ale nutně nejnákladnější. Někdy jsou déle trvající programy naopak ekologicky šetrnější. Vždy si proto prostudujte příslušný návod. Zkušenost je taková, že s kvalitním mycím prostředkem stačí i kratší program a s nižší teplotou. Naopak u levných prostředků musíte volit delší programy a vyšší teplotu. Že je teplota důležitá jsme psali už u doporučení, jak se zbavit zápachu z pračky.

Nenechte nádobí zaschnout

Pokud je možné umýt nádobí hned po jídle a spotřebování pokrmů, je to jednoznačně nejlepší. Jestliže je pravděpodobné, že se bude mytí provádět až večer za celý den, doporučujeme nádobí skladovat v nádobě s vodou. Nečistoty se přirozeně uvolní a myčka bude mít snadnou práci přivést vše k dokonalosti. Nádobí nemusí být celé ponořené. Stačí jen každý kousek krátce osprchovat a nádobu uzavřít.

Nezapomínejte vyčistit myčku

Je třeba myčku udržovat v dobrém stavu, aby vám dobře sloužila. Pokud má zalepené filtry, zanesené trysky a nacházejí se v ní zbytky potravin, výsledek bude samozřejmě žalostný. Používejte čističe myčky, jakmile je to potřeba. Pravidelně čistěte všechny filtry. Některé tablety myjí současně myčku i nádobí. Pro větší svěžest lze použít i vůně do myčky. To je ale třešnička na dortu. Základem je čistá myčka.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve