S jedlou sodou můžete hasit, leštit kuchyň i čistit odpady

 Tipy a inspirace 
27. listopadu 2017 07:00 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
S jedlou sodou bude úklid hračka Shutterstock
Jedlá soda vyčistí ucpané odpady, odstraní zápach, skvrny a dokonce uhasí i požár. Najde využití v celém domě, proto ji nekupujte po malých sáčcích - velké balení uplatníte a ještě vám pochybí.

V kuchyni, koupelně i garáži najde soda vždy své místo. Napadlo vás někdy, že jedlá soda se běžně přidává do náplní hasících přístrojů? Můžete s ní hasit všude tam, kde není vhodné použití vody. Pokud vám vzplane oheň u elektrických rozvodů, chytne omastek na pánvi nebo začne hořet v motoru auta, se sodou toho můžete ještě hodně zachránit.

V nablýskané koupelně se vám bude lépe relaxovat

Vaše koupelna může být s použitím sody krásně nablýskaná. Zašlou vanu i umyvadlo vydrhněte pastou připravenou ze sody a peroxidu vodíku v poměru 2:1. Záchodovou mísu posypte sodou a nechte působit přes noc, ráno bude po spláchnutí krásně bílá. Se sodou odstraníte i vodní kámen. Do pevného igelitového sáčku dejte čtvrt šálku sody a šálek octa, nasaďte na sprchu či kohoutek a nechte několik hodin působit. Usazený kámen se zcela rozpustí, pak stačí jen otřít hadříkem.

Vaření v čisté kuchyni bude znát i na připravených pokrmech

Se sodou vyčistíte kuchyňská prkénka, když je vydrhnete pastou ze sody, soli a vody. Lednici zbavíte špíny i zápachu, když ji umyjete namočenou houbičkou s trochou sody. V ledničce můžete nechat stát misku se sodou, krásně bude pohlcovat případné pachy. Cákance v mikrovlnce odstraníte nejrychleji tak, že do ní vložíte šálek vody se dvěma rozpuštěnými lžícemi sody. Zapnete mikrovlnkou na nejvyšší výkon po dobu tří minut, poté jen přetřete vnitřní prostor vlhkým hadříkem. Termosky a dětské lahvičky budou čisté a voňavé pokud do nich vložíte lžíci sody a zalejete horkou vodou, nezapomeňte je pak důkladně vypláchnout.

Soda zlikviduje mastnotu i fleky

Ucpané odpady budou opět funkční, když do nich nasypete šálek sody, poté šálek horkého octa a po deseti minutách zalijete litrem vařící vody. O využití jedlé sody jsme psali i zde.

Koberce vonící čistotou budete mít v případě, že je poprášíte jedlou sodou. Tady se v úklidu velice rády zapojí i vaše děti. Sodu necháte 15 minut působit a pak vysajete. Pokud se vám vylilo na koberec červené víno, tak mokré místo rychle vysušte ubrouskem a ihned posypte sodou. Přibližně po hodině vysajte, skvrna bude pryč.

Sodu ocení i muži při čištění svorek na autobaterii. Zkorodované části mohou očistit starým zubním kartáčkem, na který nanesou pastu z jedlé sody a teplé vody.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve