Vytápění horkým vzduchem je účinné a ekonomické

 Tipy a inspirace 
24. listopadu 2017 13:28 / Pavel Suchý
  0
📷
3 fotografie v galerii
Ušetřete na vytápění a využijte horkovzdušné vytápění kamny nebo krbem Shutterstock
Pokud přemýšlíte nad tím, jak při topení nějakou tu korunu ušetřit, možná začnete uvažovat o teplovzdušném vytápění. Tento způsob využití energie je velmi účinný a těší se čím dál větší oblibě, hlavně u majitelů rekreačních objektů a nízkoenergetických domů.

Pokud se rozhodnete pro vytápění horkým vzduchem, nepodceňte výběr kamen. Hodně dřeva neprotopíte jen v případě, že si pořídíte krbová kamna nebo krbovou vložku s vysokou účinností. Sledovat musíte ale i další parametry, například výkon kamen či krbové vložky. Výkon zvolte s ohledem na to, jak moc budete místnosti vytápět. Myslete také na to, že se stoupajícím výkonem bude vzrůstat i spotřeba paliva.

Dalším důležitým kritériem při výběru krbové vložky je kromě výkonu také materiál, ze kterého je krbová vložky vyrobena. Nejčastěji se setkáte s krbovými vložkami vyrobených z oceli či litiny. Litinové vložky skýtají pode odborníků několik výhod. Kromě velké schopnosti akumulovat v sobě teplo například lépe odolávají vysokým teplotám a také jejich životnost je větší než u topidel ocelových.

Princip teplovzdušného vytápění

V podstatě jde o využití tepla, které vydává krb, a jeho následný rozvod do dalších prostor domu. Celý systém je primárně založen na cirkulaci vzduchu. Studený vzduch z místnosti nebo z venku je nasáván do krbu a následně ohříván pomocí teplovzdušného výměníku. Teplý vzduch potom jednoduše proudí potrubím do místností ve vašem domě. Nutno zmínit, že teplo není možné nijak akumulovat.

Způsoby horkovzdušného vytápění

První variantou je takzvaný nucený systém, který je vybaven ventilační jednotkou. Ta se zapíná ve chvíli, kdy vzduch dosáhne požadované teploty, kterou jste nastavili na termostatu. Nucený systém spolehlivě vytápí i vzdálenější místnosti, musí být však napojen do elektrické sítě.

Druhou variantou je pak samotížný systém. Ten ke své činnosti nevyužívá elektrickou energii, ale pracuje na principu stoupání horkého vzduchu vzhůru. Rozvod tepla je ale o něco pomalejší než v předchozím případě. Samotížným systémem nelze vytápět vzdálenější místnosti, doporučuje se zejména do dvoupodlažních objektů, a to do výšky max. 10 m a šířky 4 m.

Cirkulace vzduchu je základ

Aby vám systém fungoval, je nutné dobře nastavit cirkulaci vzduchu. Pokud plánujete vytápět velké místnosti, pořiďte si ventilátor, který donutí vzduch správně obíhat. Díky ventilátoru zajistíte, že se teplo dostane do všech místností zároveň. Po příchodu domů stačí v krbové vložce zatopit a během chvilky máte domov vyhřátý na ideální teplotu.

Pozor na prach a pachy

V souvislosti s teplovzdušným vytápění se hodně mluví o velké prašnosti v bytě. Tento problém se ale dá vyřešit. Víření prachu zamezíte tím, že do trasy horkého vzduchu dáte prachové filtry. U nuceného systému jsou většinou již součástí ventilační jednotky. Filtry jsou vyrobeny z průmyslové tkaniny, kterou nesmíte zapomenout pravidelně měnit!

Vzhledem k tomu, že teplovzdušné vytápění může přenášet i pachy, není zcela vhodné zavádět ho do všech místností. Instalaci do kuchyně, koupelny či na toaletu proto opravdu dobře zvažte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve