Elektrický, plynový nebo indukční sporák?

Plyn, elektřina nebo indukce - co vaří nejúsporněji?
📷
Další 2 fotografie v galerii
 Technika 
11. listopadu 2016 22:01 / Internet
  0   0
Zařizujete si novou kuchyni? Nebo jen modernizujete tu stávající? V tom případě určitě řešíte otázku, jak vybrat sporák, který je srdcem každé kuchyně. 

Jedna základní rada na úvod -  než se však vrhnete do nákupní horečky, vezměte v úvahu fakt, že sporák netvoří závratnou spotřebu energie jako jiné spotřebiče či osvětlení. Má sice obrovský příkon, nicméně je v provozu jen řádově desítky minut denně. V celkovém důsledku tak nespotřebovává tolik energie jako lednička či série televize, set-top boxu, domácího kina a DVD rekordéru, které se kvůli pohotovostním režimu podepíší na celkovém účtu za elektřinu mnohem vyšší částkou.

Elektrický sporák – plotýnky nebrat, sklokeramika je úspornější

Při koupi elektrického sporáku můžete vybírat mezi dvěma variantami; staršími litinovými plotýnkamia sklokeramickou deskou. První levnější model je však náročnější ohledně délky ohřívání a nevýhodou je i větší setrvačnost při regulaci teploty. Účinnost litinových plotýnek je 50 %. Sklokeramická deska je naopak o něco dražší, ale zajišťuje nižší spotřebu elektřiny. Její účinnost je o 10 % vyšší a požadované teploty dosahuje mnohem rychleji.
Z dlouhodobého hlediska je tedy výhodnější investovat do modernější sklokeramiky, která se i snadněji čistí a je vybavena světelnou indikací zbytkového tepla, jež snižuje riziko popálení. Nevýhodou je vyšší náchylnost sklokeramiky na rozbití, které většinou ústí v nákup zcela nové desky.

Plynového sporáku se bát nemusíte

Řada lidí se bojí manipulace s plynovým sporákem, jelikož se zdá první pohled méně bezpečný než ten elektrický. Všechno je ovšem o zvyku a při dodržování všech bezpečnostních opatření není práce s plynovým sporákem nikterak nebezpečná. Navíc moderní plynové sporáky disponují bezpečnostními systémy, které v případě úniku plynu zastaví jeho přívod. Takže přehlížet plynový sporák jen ze strachu z neznámého by byla velká škoda – plynový sporák totiž oplývá řadou výhod.
Ušetříte při jeho používání – za vaření a pečení na plynu zaplatíte méně než v případě elektrické energie.
Hlavní přednost má plynový sporák ve své varné desce, která se povětšinou skládá ze čtyř různě velkých hořáků. Ty zajišťují okamžitý intenzivní ohřev, který navíc můžete sami libovolně regulovat. Účinnost plynových hořáků je tak velmi vysoká a k úniku zbytkového tepla zde nedochází vůbec nebo jen v minimální míře. Záleží totiž především na vás, jak budete úsporní při vašem vaření.
Kdyby se plynový sporák skládal jen z varné desky, tak by se mu příliš věcí vyčíst nedalo. Jenže je tu ještě plynová trouba. A právě ta je hlavním negativem plynového sporáku. Plynová trouba se velice špatně reguluje, navíc jídlo ohřívá pouze zespoda, což může zapříčinit spálení vašeho připravovaného pokrmu. Podle odborníků z řad gastronomie je také jídlo pečené v plynové troubě vysušenější, než když se připravuje v troubě elektrické.

Indukční varné desky

Indukce je rychlá, energeticky úsporná a vaše nádobí zůstane mnohem déle hezké a bez ošklivých tmavých mastných a připálených částí. Minusem ovšem je, že Vaše nádobí nebude pravděpodobně vhodné na indukci a vy si budete muset pořídit nádobí s magnetickým dnem. Neznamená to ovšem, jak se spousta lidí domnívá, že musíte mít speciální velice drahé nádobí. Nádobí pro indukci nemusí být speciální, potřebuje mít jen to feromagnetické dno.
Jak tedy indukce funguje? Princip spočívá v tom, že mezi měděnou cívkou umístěnou pod plotýnkou a feromagnetickým dnem nádobí se vytváří elektromagnetické pole. Když zapnete plotýnku, tak ta začne vytvářet energii, která zahřívá dno nádoby podle nastaveného stupně výkonu. Velkou výhodou je tedy, že indukční deska funguje pouze tehdy je-li na ní to správné nádobí, je to tedy dobrý bezpečnostní prvek – znáte to, omylem se zapne a nebo kvůli vašim ratolestem. Nemusíte se ani bát, že třeba položíte na desku nůž nebo jiný předmět a ona se aktivuje, každá zóna reaguje pouze na odpovídající rozměr.
Nesmírnou výhodou tohoto typu varných desek je i úspora energie. Díky její schopnosti se rychle zahřát dochází ke snížení energie potřebné k tepelné úpravě potravin až o 40% např. při použití hrnců. Indukční deska tedy šetři i váš čas, kdy např. 2 litry vody uvaříte o několik minut rychleji než na klasické sklokeramické desce.
Díky přesné regulaci máte možnost měnit teplotu s přesnosti okolo 1°C. V neposední řadě je třeba zmínit, že s indukční deskou Vám odpadá starost s neustálým drhnutím desky po každém bouřlivém vaření těstovin či omáček, protože povrch desky se nerozpaluje a tedy vaše vyteklá omáčka nemá k čemu připálit.

📷
2
fotografie
Marie Popelková | inStory.cz
Kam dál?
Máte doma tvrdou vodu? Zbavte se jí!
Čistá okna bez práce
Židli si zvládnete očalounit sami
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Televize nabídla Kajínkovi práci! Stane se z něj moderátorská hvězda?

Zprávy

Na Česko se valí tropy, ale i přívalové deště a krupobití

Dům a zahrada

Alfou a omegou kuchyně je pracovní deska! Musí být odolná i snadná na údržbu!