Je pečení v silikonových formách opravdu bezpečné?

 Technika 
25. srpna 2018 12:02 / Marcela Plachá
  8
📷
5 fotografií v galerii
Silikon je stále oblíbenější i v kuchyni Shutterstock
Pečení v silikonových formách si získává stále více příznivců. Silikon je lehký, skladný a formy se nemusí vymazávat a můžete je dát i do myčky. Dokonce pečou rychleji, než formy keramické nebo teflonové. Určitě se ale vyplatí koupit nádobí z prvotřídního žáruvzdorného silikonu. Z nekvalitních forem se totiž může uvolňovat jedovatá barva.

Ze silikonu si dnes do kuchyně můžete koupit nejrůznější pečící formy, pečící podložky, ale třeba i vál na těsto. I v jiných odvětvích se mluví o silikonu jako o materiálu třetího tisíciletí. Výrobky ze silikonu mají vynikající tepelnou odolnost, jak vůči vysokým (až 280˚C), tak i nízkým (až -40˚C) teplotám, a dlouhodobou trvanlivost. 

Vlastnosti silikonu

Silikon jako jediný měkký plast, který je netečný k vodě, jídlu nebo k chemikáliím, odolává i vysokým teplotám a mrazu. Je také velmi lehký. Používat se dá ve všech typech pečících trub - v plynových, elektrických i mikrovlnných. Velkou výhodou je také nepřilnavý povrch, takže silikonovou formu není potřeba vymazat tukem. Silikon je dostatečně pevný, aby udržel při pečení tvar, ale zároveň poddajný, takže není nikdy problém vyklepnout muffiny nebo bábovku. Silikon nevede a neakumuluje teplo, takže po vyjmutí z trouby se jím nikdy nespálíte. 

Pečení v silikonu

Zásadní výhodou pečení v silikonové formě je úspora energie a peněz. Žádná energie v troubě totiž není spotřebována na rozpálení formy, všechna jen na přípravu jídla. Přestože silikon snese vysoké teploty, rozhodně nepatří na přímý oheň. Po upečení je dobré položit jej na rošt nebo na mřížku. Teplo se rovnoměrně rozvrství a pokrm si tak bezpečně udrží svůj tvar.

Nevýhody

Z nekvalitního silikonového nádobí se může uvolňovat jedovatá barva. Nebezpečná bývá zejména oranžová. Při koupi se tedy určitě neunáhlete. Nevýhodou je také měkkost silikonu, protože při manipulaci s těstem v silikonových formách se může forma ohnout a vyklopit. Proto není dobré s naplněnými silikonovými formami prudce hýbat. Není také vhodné krájet pokrmy přímo uvnitř formy. Pokud máte ze silikonu obavy, přečtěte si výhody skleněných a keramických forem, o kterých jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve