Jak jednoduše vyndat ze zámku zalomený klíč?

 Technika 
26. května 2018 15:03 / Jan Novák
  83
📷
4 fotografie v galerii
Z prekérní situace se můžete dostat několika způsoby Shutterstock
Klíč zaražený do zámku domu, bytu, garáže či auta dokáže rozzlobit každého z nás. Než začnete přemýšlet o rozbíjení dveří nebo okna či hledat číslo na zámečníka, zkuste pár ověřených triků. Z prekérní situace vás dostanou.

Někdy pomůže náhradní klíč

Většinou se nestává, abychom náhradní klíče měli u sebe. Někdy vám ale šťastná náhoda může pomoci. Náhradním klíčem je totiž zcela možné vytlačit na druhou stranu úlomek a pohodlně si otevřít. Mějte však na paměti, že tento proces funguje pouze se stejným klíčem nikoli tím od garáže, co má podobné vroubky.

Silný magnet úlomek vytáhne

Jedná-li se o malý klíček, docela dobře poslouží i obyčejný magnet. Ne však placaté magnety z ledničky, ale nejméně středně silný magnet, který byste mohli najít třeba v garáži a dostat s ním zbytek klíče ven. Magnetem trpělivě přejíždějte po zámku. Vytahování úlomku vás chvíli potrápí, ale můžete touto metodou uspět.

Zkuste dvě části klíče slepit

Lepidlem natřete klíč na zlomené části a zasuňte do zámku. Zbývající část se po několika vteřinách přilepí a vy ji budete moci vytáhnout. Pozor dejte na přebytečné množství lepidla. Jestliže jím umažete i strany klíče, je dost možné, že vám v zámku zůstane celý a nepůjde ven ani za nic. Tento trik se také doporučuje, jedná-li se o zámek u domu či bytu. V případě auta či motorky by mohl nadělat více škody než užitku.

Kancelářská sponka klíč vytlačí

Silná kancelářská sponka se dá tvarovat do požadovaného tvaru a je tak tenká, aby se vešla do zámku a klíč následně vytlačila. Na tento druh odemčení je třeba jistá dávka trpělivosti a hlavně šikovnosti. Sponku zkuste nejprve roztáhnout, aby tvořila dlouhý drátek, a poté s jeho pomocí zaštrachejte v zámku a snažte se fragment z klíče posunout. Pokud se nedaří, ohněte sponku do úzkého tvaru písmene U nebo L a opakujte stejný proces.

Hodit se může také nářadí

Když si zabouchnete dveře do domu, ale stále budete mít přístup k nářadí v kůlně, garáží nebo zahradním domku, máte šanci problém vyřešit. Například nové plátky do lupínkové pily vám díky svému úzkému tvaru umožní dostat se přímo ke zbytku klíče a šikovně do něj zatlačit.

Podobně vhodným nástrojem je například jehla anebo také obyčejný špendlík. Vše funguje na stejném principu, a to konkrétně na snaze dostat klíč dostatečným tlakem směrem tam, kam se nemůžete dostat.

Za pokus stojí každý z těchto triků jednotlivě a při velké snaze, trpělivosti a šikovnosti můžete slavit úspěch. Pokud by se vám nedařilo, budete muset zámek vyměnit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47