Vybíráte vodovodní baterii? Poradíme vám, na co si dát pozor

 Technika 
26. března 2018 08:07 / Marie Popelková
  2
📷
5 fotografií v galerii
Správný výběr vodovodní baterie má svá pravidla Shutterstock
Vodovodní baterii lidé obvykle pořizují několikrát za život, a to i v případě, že se nikam nestěhují. Čas od času je třeba starou baterii zkrátka vyměnit za novou. Trh nabízí obrovské množství typů baterií a vyznat se v nich nemusí být vždycky snadné. Poradíme vám, jak nesáhnout vedle a na co si dát při výběru největší pozor.

Vodovodní baterii lidé mohou měnit u umyvadla, u vany či sprchového koutu nebo i u dřezu. Ať už budete potřebovat jakoukoliv baterii, zásady pro správný výběr platí jen jedny.

Umístění baterie

Ze všeho nejdříve si člověk musí ujasnit, kde bude vodovodní baterie umístěna a jakou bude plnit funkci. Od této skutečnosti se bude točit vše ostatní.

Existují samozřejmě i speciální typy vodovodních baterií, ale ty nejběžnější lze podle umístění rozdělit na tyto podkategorie:

  • Dřezové (kuchyňské) baterie - použití u kuchyňského dřezu
  • Umyvadlové baterie - použití v koupelně na umyvadle
  • Vanové baterie - použití v koupelně na vaně nebo před vanou
  • Sprchové baterie - použití v koupelně pouze pro sprchovou hadici
  • Bidetové baterie - použití v koupelně pro bidet

Rozšířené rozdělení:

  • Termostatické baterie - použití kdekoli s možností regulace teploty
  • Podomítkové baterie - designové použití s montáží pod omítku

Montáž vodovodní baterie

Obecně lze říci, že u běžných baterií se setkáte s baterií s montáží na stěnu nebo s baterií stojánkovou. Jak už z názvu vyplývá, jde o montáž buď na dřez, umyvadlo, desku atd. nebo budete baterii montovat na stěnu.

Pokud jen baterii měníte za novou, tak máte variantu jasně danou. Pokud děláte větší rekonstrukci nebo máte možnost typ montáže baterie nějak ovlivnit, tak řada odborníků upřednostňuje baterii stojánkovou - jsou zde totiž větší možnosti variant a designu. 

U nástěných baterií si dejte pozor na rozteč. Většinou se jedná o 100 a 150 mm. Rozteč je vdálenost rozestupu vodovodních trubek ve stěně.

Ovládání baterie

V zásadě se podle způsobu ovládání rozdělují vodovodní baterie na tyto typy:

  • Pákové baterie
  • Kohoutkové baterie
  • Termostatické baterie

Ač se to nezdá, tak tato zdánlivě malicherná věc zcela zásadně ovlivňuje i vaši peněženku. Pákové vodovodní baterie plynule a snadno smísí vodu na požadovanou teplotu. Kdežto kohoutkové baterie jsou na tom o poznání hůře - s klidným svědomím se dá říci, že s pákovými bateriemi ušetříte 30 - 40 % stočného. Pokud tedy hledáte nejen kvalitní baterii, ale jde vám i o ekonomickou stránku věci, tak pákové baterie budou jasnou volbou. Na druhou stranu zase u nějakých retro modelů nelze pákovou baterii použít.

Termostaticá baterie je kapitola sama pro sebe. Zde si můžete nastavit konstantní teplotu vody (doporučeno 39 °C) a tím vám odpadne jakékoli štelování na požadovanou teplotu. Díky tomu docílíte maximální úspory vody a energie. O termostatických bateriích jsme více psali zde.

Design

Při výběru vodovodní baterie hraje kromě praktických aspektů roli i design. Měla by se vám líbit a měla by hlavně dobře ladit s vaším interiérem.

Základní pravidlo zní - dodržujte oblé nebo naopak hranaté tvary v celé koupelně. Pokud si vybírate k umyvadlové baterii třeba i sprchovou baterii, tak není třeba experimentovat - dodržte stejnou serii od stejného výrobce. To je sázka na jistotu.

Na co si dát pozor

Pokud se budete držet výše popsaného návodu, bude pro vás výběr vodovodní baterie doslova hračka. Abyste se vyvarovali zbytečných chyb, máme pro vás ještě několik praktických rad na závěr:

1. Vždy kupujte pouze značkové baterie! Zde není vhodné šetřit - ušetříte si čas i náklady.
2. Raději si dvakrát změřte rozteč, předejte zbytečným výměnám.
3. Pokud máte děti, tak mějte na paměti, že s kohoutkovými bateriemi to budou mít složité. Zde by měla být jasná volba páková nebo termostatická baterie.
4. Řešíte umístění umyvadla např. na dřevenou desku? Raději nekolikrát změřte výšku stojánkové baterie. Dbejte na komfort umývání, aby se vám tam vešly dlaně a třeba i hrníček nebo kelímek.
5. Montáž vodovodní baterie je dobré svěřit profesionálům.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod