S čištěním komína nemusíte čekat na profíka, zvládnete to i sami

 Technika 
24. října 2017 08:48 / Pavel Suchý
  4
📷
4 fotografie v galerii
Když se naučíte si komín čistit sami, ušetříte několik stovek za kominíka. Shutterstock
Než se topná sezona rozjede se vším všudy, měli byste si zajistit vyčištění komína. Nemusíte přitom čekat na kominíka, celý proces se totiž dá zvládnout i svépomocí.

Když se do čištění komína pustíte poprvé, možná vám to nějakou tu chvíli zabere, napotřetí či napočtvrté už to ale pro vás bude běžná rutina, která nezabere ani hodinku a neochudí domácí rozpočet.

Ale nezapomeňte, jednou za rok si kominíka přeci jen pozvat musíte na zákonem povinnou kontrolu komína! Co udělat pro komín, abyste se vyhnuli hasičům, jsme psali zde.

První krok: Vybavte se!

Než se pustíte do práce, bude potřeba obstarat si správné náčiní – kominickou štětku s lankem nebo kartáč na nastavitelné tyči, kominické sluníčko (závaží), popř. další. Běžně je takové nářadí dostupné ve specializovaných prodejnách, v železářstvích nebo v internetových obchodech. Odborníci také doporučují před mechanickým čištěním komínu spálit v kamnech "chemického kominíčka" - látku, která naruší saze. Spalinová cesta se pak snáze čistí.

Pozor na saze

Před začátkem budou potřeba nějaké ty přípravy. Především zavřete dvířka a ucpěte je novinami. Otevřený krb je ideální zajistit ochrannou fólií. Jinak vám saze zaneřádí interiér. Když budete čistit komínovými dvířky, měli byste také zabezpečit nehořlavou podložkou (ideálně plechovou) těsné okolí.

Shora nebo zespodu?

Ideální je samozřejmě čistit ze střechy, ale bez bezpečného přístupu ke komínu na to zapomeňte. K čištění komínu se využívají i komínová dvířka v podkroví nebo spodní dvířka. Při čištění "spodem" je podmínkou maximální výška komínu do šesti metrů.

Provaz se strojkem nebo tyč s kartáčem spouštějte dolů pomalu a postupně (u tyčí nastavujte jednotlivé díly). Při čištění z komínových dvířek se tyčí vymete nejprve horní část komína, pak dolní.

Kouřovod (to je roura od kamen do zdi) odmontujte a vyčistěte kartáčem raději někde venku. Pokud sundat nepůjde, musí se vyčistit dvířky. Nezapomeňte smetáčkem a lopatkou vymést usazeniny napadané do dolní části komína. Slouží k tomu spodní dvířka pod místem připojení kamen či kotle. Pozor! Saze ukládejte do nádoby z nehořlavého materiálu, jsou extrémně hořlavé.

Kdy se mít na pozoru

Pokud zjistíte během čištění, že někde prosakuje dehet, drolí se zdivo nebo se rozpadá část nad střechou, kontaktujte raději odborníka. Možná bude stačit starý komín vyvložkovat, někdy ale není jiné řešení, než na místě starého komínu vystavět nový. Moderní komínové systémy jsou mnohem bezpečnější díky kombinované skladbě z obvodové konstrukce, vrstvy tepelné izolace a odolné komínové vložky, která je srdcem komína.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod