Nezapomeňte si před zimou zkontrolovat krb. Špatná údržba může mít i fatální následky

 Technika 
14. října 2017 08:30 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
O krb je nutné se starat a před topnou sezonou vše řádně zkontrolovat. Shutterstock
Mít krb neznamená jen přikládat dřevo, vymetat popel a pak si jen užívat romantiku u plápolajícího ohně. O krb je třeba se starat, protože špatná údržba může mít i fatální následky. Před nástupem zimy máte nejvyšší čas na to zjistit, že je vše v pořádku.

Krbová kamna, krbové vložky i peletová kamna si v tomto období rozhodně zaslouží chvilku pozornosti. Údržba kamen obecně není drahá, většinu náhradních dílů pořídíte do tisícikoruny. Za trochu péče se vám kamna odmění vysokou spolehlivostí a neklesajícím výkonem. Na co je třeba si dát pozor?

1. Šamotová vyzdívka

Ne vždy najdete uvnitř krbových kamen klasické šamotové cihly. Hlavně na více namáhaná místa se dnes používají odolnější materiály. Jedna věc se ale nemění, v ohništi by neměla být obnažená místa kde se oheň dostává do kontaktu s pláštěm kamen, hrozí totiž jeho propálení. Pokud jsou uvnitř vidět praskliny, není důvod k obavám, dokud tvárnice zcela nevypadnou, plní svojí funkci bez problémů.

2. Těsnící šňůra

Těsnící šňůra mezi sklem a rámem dvířek časem tvrdne. Na vině jsou hlavně nečistoty, které do ní natečou spolu s čističem skla. Nejlepší je používat gelový čistič, i tak má ale každé těsnění omezenou životnost. Pokud pohmatem zjistíte, že šňůra ztuhla, vyplatí se ji vyměnit. Není to složité a ušetříte nemalé peníze. Sklo totiž potřebuje prostor pro rozpínání, aby mohlo odolávat rozdílům teplot. Když těsnění přestane být elastické, sklo praskne. Šikovné je opatřit si náhradní díly do zásoby. Většina výrobců je má skladem a dokáže poradit i s jejich výběrem. Jak vyčistit krbové sklo i bez speciálních přípravků jsme psali zde.

3. Usazení kouřovodu

Přiznejte se, kdy jste naposledy kontrolovali, jestli jsou trubky správně sesazené? Stačí pár pohybů, abyste měli jistotu, že vás v obývacím pokoji nečeká hned první večer černá spoušť. Nehledě na to, že spaliny pronikající do místnosti mohou být opravdu nebezpečné.

4. Čistota a zase čistota

Pokud jste na jaře kamna nezbavili sazí a popela, je nejvyšší čas to napravit. Není to zrovna příjemná práce, existují ale technologie, se kterými je čištění o dost komfortnější. U některých kamen s výměníkem je například systém stírací lišty. Ta je již z výroby nasazená na trubkách výměníku. Není třeba otevírat dvířka, stačí jen nasadit táhlo a posouváním lišty nečistoty setřít. Nezapomeňte si také pozvat kominíka, aby vám důkladně vyčistil komín. O tom, jak se starat o komín, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve