I mezi LED žárovkami můžete narazit na nekvalitní šmejdy

 Technika 
16. září 2017 09:08 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Není LED žárovka jako LED žárovka. Laciné a nekvalitní výrobky se často prodraží. Shutterstock
Každá LED žárovka ještě nemusí být zárukou kvality. Mnoho lidí ve snaze ušetřit sáhne po nápadně levném zboží. Pak je ale čeká rozčarování - vyzdvihovaná LED žárovka obvykle brzy přestane fungovat. Jak se nenechat napálit?

Použité materiály a kvalita LED diod

LED diody jsou elektronické součástky a jejich životnost je závislá na provozní teplotě. Čím bude teplota vyšší, tím nižší bude životnost. Kvalitní, značkové LED diody snesou vyšší provozní teplotu. Výrobci udávají životnost LED žárovek v rozmezí 30 000 – 50 000 hodin. Tyto hodnoty jsou však velice orientační a jsou stanoveny v laboratorních podmínkách, na které není možné se v běžném provozu dostat. Je to jako s udávanou průměrnou spotřebou výrobců automobilů. Velký rozdíl je mezi tím, zda žárovky svítí jen pár minut denně či v nepřetržitém provozu.

Protože je zde teplota natolik zásadní, je dobré vědět, z jakého materiálu je tělo žárovky vyrobeno. Ideální jsou materiály, které dobře odvádějí teplo, nejlepší je hliník, poté keramika a tvrzený plast. Svou roli hraje také značka LED diod a zdroj.

Ebay nebo kamenný obchod?

Mnoho uživatelů preferuje internetové obchody či dražební portály. Existují servery, kde je možné si objednat žárovky přímo od čínských překupníků. Nízká cena není však v důsledku čínské výroby, nýbrž díky "kvalitě" použitých komponentů.

Žárovkám po krátké době přestanou svítit diody nebo rovnou zhasne celá. Pozor také na levné žárovky v českých online obchodech. Neznalí obchodníci je pravděpodobně také nakupují na těchto čínských portálech. Na druhou stranu, pokud jste nenáročný uživatel a žárovky svítí jen příležitostně (chalupa, sklep, půda), odvedou i tyto levné LED žárovky svou službu.

Záruka zajistí návratnost

Pravdou je, že prodejci na aukčních portálech většinou záruku poskytují, při jejím vymáhání však mohou nastat komplikace. Naopak české e-shopy jsou na tom s garancí mnohem lépe. Mnoho z nás by v minulosti žárovku nikdy nereklamovalo, LED žárovky jsou však na pořízení mnohem nákladnější, a tak se žárovku reklamovat nebojte.

V běžné domácnosti se investice do LED žárovek do dvou let vrátí, a proto je dobré mít toto období kryté zárukou. Nestane se pak, že investice se nevyplatí. Pokud koupíte levnou žárovku, ale během dvou let vám odejde, nákupem nové se vlastně investice nečekaně prodraží a přestane dávat smysl.

Pravda o LED žárovkách

O až 50 000 hodinách životnosti a o vlivu teploty jsme již psali. Jelikož však většina LED diod svítí pod napětím 12/24V, je potřeba použít tzv. zdroj. Aby se takový zdroj vešel do těla žárovky, musí být jeho rozměry minimalizovány. Bohužel na úkor jeho výkonu. Zdroj (trafo) pak není dimenzovaný na výkon diod a přehřívá se. Pravděpodobně vypoví službu mnohem dříve než diody samotné. Zdroj není vyměnitelný, a tak vám nezbyde nic jiného, než zakoupit žárovku novou. Opět se tedy vracíme ke kvalitě kupovaných žárovek, záruce a smysluplnosti investice do LED.

Pokud tedy váháte nad koupí LED žárovky, držte se logických pravidel. Kupujte žárovky od ověřených obchodníků v ČR, kteří vám poskytnou veškeré informace a minimálně dvouletou záruku. Žárovka poté odvede svou službu a uspoří nemalé částky za elektrickou energii.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47