Změny v hypotékách pro rok 2017

 Rekonstrukce 
09. ledna 2017 06:30 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
100% hypotéky jsou minulostí. Shutterstock
Nový zákon o spotřebitelském úvěru, který začal platit počátkem prosince, se výrazně dotýká i hypotečních úvěrů. V příštím roce tak musí klienti počítat s několika změnami. Ve zkratce lze říci, že hypotéky budou méně dostupné, dražší, ale bude je možné snáze splácet. A zpomalit by se mohl i růst cen nemovitostí.

Od října loňského roku banky neposkytují stoprocentní hypotéku. Činí tak na základě doporučení České národní banky nepůjčovat klientům, kteří nemají vlastní úspory. Změnou také je, že ani vysoké úvěry v rozmezí 85 - 95 % LTV (úvěr k hodnotě) nedostanou všichni, kdo si o ně zažádají. Tyto typy úvěrů mohou tvořit jen 10% všech poskytnutých úvěrů.
 
Od 1. dubna 2017 se limity posunou, tak, že nebudou možné ani hypoteční úvěry nad 90 % a všechny úvěry v rozmezí 80 – 90 % se budou muset vejít do 15 % z celkového počtu. Klienti tak budou potřebovat více vlastních zdrojů.

Přísněji posuzované žadatelovy příjmy

Zásadní změnou pro banky je podmínka prověření úvěruschopnosti klienta. Pokud důkladně nevyhodnotí schopnost klienta splácet a úvěr klientovi poskytne, stává se smlouva neplatná.

Klient může uplatnit námitku neplatnosti do tří let od uzavření smlouvy. V takovém případě je klient povinen vrátit poskytnutou jistinu úvěru v době přiměřené jeho možnostem. Většina bank z tohoto důvodu ruší tzv. „bezpříjmovky“, tedy úvěry, kde klient nemusel prokazovat své příjmy nějakým potvrzením.

Dalším produktem, jehož poskytování je omezováno, jsou „obratovky“, tedy hypotéky, kde se příjem OSVČ počítal z obratu v daňovém přiznání a ne ze základu daně.
„Především pro živnostníky, kteří využívají vysoké daňové paušály, se tak ztíží přístup k úvěrům, ačkoliv na splácení v reálu většinou bez problému mají,“ uvedl Bečička ze společnosti Broker Trust.

Hypotéku lze splatit bez sankcí
 

Při každém výročí uzavření smlouvy musí banky umožnit klientům splatit až 25 % hypotéky. Při prodeji nemovitosti je možné doplatit hypotéku v plné výši. U nově uzavřených hypoték a u těch, jimž vyprší fixace si banky mohou účtovat pouze jedno procento z výše předčasné hypotéky, maximálně však 50 000 Kč.

V závažných situacích (úmrtí, vážné onemocnění) bude možné splatit hypotéku zcela bez poplatků.

Nižší postihy za zpoždění splátek

 
Novinky se týkají také penále a smluvních pokut. Ty pro dlužníky mohou činit maximálně 50 % úvěru, nejvýše však 200 tisíc korun. Tato úprava by měla platit i pro existující půjčky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47