Chcete si pořídit luxusní podlahu? Zkuste tu za pár korun

 Rekonstrukce 
20. června 2018 10:40 / Martina Langová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Krytina na zemi doladí vzhled celého pokoje Pixabay
Mezi Čechy je jednoznačně nejoblíbenější podlahovou krytinou ta z PVC. Je levná, na její položení není většinou potřeba žádné odborné firmy a dlouho vydrží. Tak proč si ji nevybrat?

Pévécéčko máme spojené ještě s dávnými dobami, kdy v panelových bytech nebylo nic jiného. Jeden či dva druhy PVC krytiny nevalné kvality a nevzhledných barev. Tahle doba je však naštěstí už v propadlišti dějin. Dnes je možné sehnat luxusní krytinu, kterou vám bude každý závidět.

Dlouhá životnost

PVC neboli polyvinylchlorid je třetím nejpoužívanějším plastem na zemi. Objeven byl v roce 1935. Podlahová krytina z PVC je odolná. Má více vrstev a je vyrobená polymerací z vinylchloridu. PVC dokonce slouží i jako základ pro jiné umělé krytiny, jako jsou kaučukové podlahy či umělé linoleum. PVC materiál je snadno udržovatelný, lehce se pokládá a dlouho vydrží. Koupit se dá dnes už prakticky kdekoliv. Vybrat si můžete téměř v každém hobbymarketu nebo jednoduše v pohodlí domova na internetu.

Výhody umělé podlahy

Podlaha z PVC není tak kluzká jako dlažice a svým způsobem může fungovat jako mírné zateplení. K mání jsou PVC materiály tenké milimetr, ale i mnohem silnější. Ty jsou pak už zajímavým izolantem. A oproti například dlaždicím ani nestudí do nohou. PVC materiál je též voděodolný, snadno se udržuje, tlumí hluk a je vhodný i pro podlahové vytápění. Na rozdíl od koberce je tento materiál vhodný pro alergiky.

Do kuchyně i ložnice

Umělé podlahy se bát nemusíte v žádné místnosti. Hodí se naprosto kamkoliv. Je lehce omyvatelná, dobře se udržuje. Položit ji můžete v koupelně, kuchyni i obýváku nebo ložnici. K mání je mnoho vzorů, které úspěšně imitují třeba dřevěné podlahy nebo dlažbu. Dávno už neplatí, že PVC podlahy patří jen do nemocnic, škol a jídelen. Navíc jde dnes už i o záležitost přátelskou životnímu prostředí – lze je bezproblémově a ekologicky zlikvidovat.

Vybírejte pozorně

Při nákupu si nechte předložit technický list k podlahové krytině. Na něm je uvedeno, kam se podlaha hodí, jakou má tloušťku, odolnost, stálobarevnost a zatížení. Důležitým aspektem je také hmotnost a výška nášlapné vrstvy. Chcete-li však PVC instalovat do celého bytu nebo domu, pak bude nejlepší volbou poradit se s odborníky.

Pokládka podlahy

Před samotným položením podlahy je třeba důkladně odstranit starou podlahovou krytinu a místo vyčistit. Důležitá je rovina a čistý, suchý povrch. Při samotné pokládce je nutno dbát na to, aby krytina ležela na zemi rovně a bez záhybů. Okraje by měly být zhruba o osm až deset centimetrů delší. Při následném ořezání je nutno mezi stěnou a krytinou nechat asi jeden milimetr dilatační spáry. V menších místnostech není nutné PVC nikterak k podlaze lepit či jinak těsnit. Ovšem u místností větších než 20 metrů čtverečných je to naopak doporučené. Nejen podlahu, ale i střechu můžete pokrýt sami.

Údržba podlahy

Jste-li zvyklí mýt podlahy tradičním způsobem – tedy vodou s přidaným saponátem, v případě čerstvě položené PVC podlahy takovýto způsob rozhodně nedoporučujeme. Čisticí prostředky určené k mytí nádobí mohou poničit ochrannou PUR vrstvu a podlaha se může začít rychleji trvale špinit. Lepší variantou je nákup speciálních čisticích prostředků pro PVC podlahy. Nejsou drahé a o vaši novou podlahu budou maximálně pečovat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47