Vlhké a plesnivé zdi odstraníte jednoduše. Pusťte na ně elektrický proud!

 Rekonstrukce 
26. dubna 2018 09:15 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pouhé očištění houbičkou nikdy na dlouho nepomůže Shutterstock
Vlhkost v domě je zásadní problém. Zatuchlina zrovna nevoní, navíc vlhké prostředí milují plísně. Možností, jak dostat vodu z vašich zdí, je více. Méně známá je ale metoda elektrofyzikální, o které si povíme na následujících řádcích.

Je finančně méně náročná než mechanické odstranění vlhkosti stavebním zásahem a daleko šetrnější, co se týká statiky zdiva. Metoda využívá vlastností elektrického proudu. Protože molekuly vody přechází v elektrickém poli od kladného k zápornému pólu, postup vody směrem vzhůru je možné zastavit a obrátit změnou elektrického pole.

Na trhu je několik přístrojů, které vlhkost z budov odvádějí. U většiny současných metod se již používají pásové elektrody, pouze ojediněle tyčové elektrody. Při použití pásových elektrod odpadá vrtání do zdiva, a tím i oslabení nebo narušení konstrukce stěn objektu.

Elektrofyzikální metody mají řadu výhod

Elektrody bývají neviditelně zabudovány pod omítkami, nedochází tedy k estetickému znehodnocení fasády objektu. Pomocí indikačního přístroje, zabudovaného do napájecího zdroje, má uživatel dokonalou kontrolu nad funkcí celého systému. Do zdiva se nevnášejí žádné cizí prvky jako u mechanických metod, o kterých jsme psali zde, ani se nemění chemie zdiva jako u metod injektáže zdiva.

Elektrofyzikální metody jsou oproti jiným typům sanace vlhkosti ekonomicky nenáročné. Jsou také poměrně vhodné pro památkově chráněné objekty, kde by mohl být problém s příliš velkým zásahem do konstrukcí objektů, jako je tomu u metod mechanických, injektážních či vzduchových.

Elektrofyzikální metody nelze použít všude

Nasadit je můžete pouze u zdiva obsahujícího maximálně 0,3 procenta chloridů, což často nebývá splněno. U zdiva s velkým obsahem solí se doporučuje použít ještě přídavný zdroj napětí. Tyto metody se nedají doporučit ani pro sanaci vlhkosti betonových konstrukcí.

Pasivní elektroosmóza má omezenou dobu účinnosti, a proto se nedoporučuje aplikovat samostatně jako jediná metoda snižování vlhkosti zdiva. Metoda nefunguje ani tam, kde se vyskytuje takzvaný bludný proud, pokud ve zdivu vedou elektrické vodiče, nebo kde se ve zdivu vyskytují minerální vody.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008