Udělejte si zahradní domek s originální střechou. Jedinečný vzhled, který nadchne každého

 Rekonstrukce 
18. února 2018 13:04 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přírodní materiály se hodí i na nové domy Pixabay
Kůlna, šopa či zahradní domek mohou být nejen praktické, ale také velmi estetické. Samotné stavbě ze dřeva, cihel, hlíny nebo kamení může dominovat jednoduchá střecha ze slámy nebo rákosu. Staletími prověřenou střechu zvládne i šikovný kutil.

Zvažujete, čím ozvláštnit zahradu? Jednou z možností je zajímavá střecha na zahradním domku či pergole. Vyrobit ji můžete i z přírodních materiálů. Mnohé byly dříve tradiční a nyní se opět vracejí na scénu.

Rákos jako střešní krytina

Kromě jedinečného vzhledu přináší rákos na střeše několik výhod. Jednak jde o cenově dostupný materiál, který splňuje náročné požadavky na tepelnou izolaci. Poškozené části střechy lze jednoduše opravovat, rákos stačí doplnit bez nutnosti odstranění původní vrstvy. V oblasti moderního stavebnictví se používají také rákosové panely, které se snadno pokládají.

Nemusíte se obávat požárů, protože rákos se dá jednoduše impregnovat speciálními nástřiky, které výrazně zhorší zápalnost a hořlavost rákosu. Pokud máte na rákosové střeše komín, je nutné v jeho okolí rozmístit lapače jisker. Běžně se využívají komplexní hasicí systémy střech, které stavbu dostatečně ochrání před rizikem požáru. 

O rákosovou střechu je potřeba se pravidelně starat a udržovat ji, protože rákos už po jednom roce ztrácí asi 15 % vlhkosti. Tuto ztrátu objemu je nutné jednou za 2 - 3 roky doplnit. Kvalitně zhotovená a udržovaná rákosová střecha vyhovuje i dnešním požadavkům na stavbu. Životnost takové střechy je až 80 let.

Slaměná krytina

Slaměná krytina je nejstarším typem krytiny, který se používal u lidových staveb na našem území. Odborně se tato krytina nazývá snopcová, protože se sláma svazovala do snopů. Pro svůj dekorační vzhled se dodnes používá u rekreačních objektů. Sláma je velmi levný a lehký materiál. Nevýhodou slaměné krytiny je snadná zápalnost, která se dá eliminovat impregnací nebo namáčením snopců do řídké hlíny – snopy jsou pak ale těžší. Dobře provedená slaměná střecha vydrží až 40 let. Tloušťka takto poskládané krytiny se pohybuje okolo 30 cm. 

Slaměné došky

Došky se vyrábí ze žitné slámy, která má dlouhá a pevná stébla. Sláma se na železném hřebeni nejprve vyčeše, tím se zbaví kratších stébel a stonků plevele. Obvykle se vyrábí dva základní typy došků – hlaváky, svázané v dolní části stébla, a čičáky, svázané zhruba uprostřed. Při pokrývání střechy se používají hlaváky na pokrytí plochy a čičáky k překrytí nároží a hřebene. Před pokládkou se sláma řádně navlhčí vodou, aby změkla a byla ohebnější. Došky se začínají pokládat od spodního okraje střechy, postupuje se po řadách směrem nahoru. Jednotlivé došky se přirážejí natěsno k sobě a pomocí povřísla se přivazují ke střešním latím, až vznikne hladká, jednolitá plocha. Nároží valbových střech je zvýrazněno stupňovitým kladením čičáků. Hřebenové došky se navíc máčejí v řídké hliněné kaši, po jejímž zaschnutí vznikne odolný hřeben střechy – kalenice. Pokud chcete střechu spíše ozvláštnit a zateplit, můžete zkusit i další netradiční metody. Jak udělat na střeše zelenou zahradu jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47