Předěláním stropu můžete změnit vzhled celého pokoje nebo bytu

 Rekonstrukce 
07. února 2018 10:37 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kuchyňský strop může mít mnoho podob Shutterstock
Trápí vás nevzhledný strop v kuchyni? S trochou námahy může být nejen pěkný, ale také praktický.

Nejjednodušším řešením při renovaci je malování. Vymalovat strop není sice úplně jednoduché, ale zřejmě se jedná o nejméně složitý způsob zakrytí nedostatků. Pokud jsou ale na stropě nerovnosti, panely se rozlézají a tvoří spáry či pukliny, je dobré poohlédnout se po praktičtějším a trvalejším řešení. 

Stropní kazety

Čtverce různých barev a vzorů umí zakrýt nerovnosti, praskliny i viditelné spáry mezi panely, nemusíte se starat o další výmalbu a jejich instalace nezabere moc času. Některé jsou omyvatelné, takže se snadno udržují v čistotě. Nejčastěji se vyrábějí z polystyrenu a díky tomu tepelně i zvukově izolují. Kazety se lepí na zeď speciálním lepidlem nebo se dají přibít na předem připravený dřevěný rošt. Podle technologie výroby se rozlišují různé druhy a typy a vybere si snad úplně každý. 

Stropní podhledy

Dalším řešením mohou být stropní podhledy. Vyrábí se minerální, do kterých už je zabudováno osvětlení, nebo sádrokartonové. Se sádrokartonem navíc můžete uskutečnit i další kreativní nápady - přečtěte si o tom náš článek.

Jde o velmi estetické a praktické řešení. Stejně jako kazety se výborně hodí tam, kde jsou porušené stropy nebo větší nerovnosti. Stropní podhledy jsou navíc ohnivzdorné. Nehodí se do míst, kde již je nízký strop.

Pokud ale máte dostatek prostoru, můžete mezi stropní podhledy a samotný strop pohodlně umístit elektroinstalační a sanitární rozvody. Velmi praktická je také snadná a rychlá montáž, kterou zvládne každý šikovný kutil.

Dřevěný strop

Dřevěné stropy splňují i ty nejnáročnější požadavky týkající se tepelné a zvukové izolace. Existuje několik možností, jak si s takovým stropem poradit. Základem bývají pravidelné trámy ze smrkového nebo jedlového dřeva. Ve výsledné podobě mohou být trámy skryté nebo takzvaně přiznané.

Praktické jsou pak fošnové stropy, které se vyznačují významnou úsporou materiálu. Roli nosného materiálu přebírají právě fošny, případně lepené lamelové dřevo. V takových stropech nevznikají trhliny ani praskliny, navíc mají vysokou nosnost.

Ještě jednodušší jsou krabicové stropy, jejichž hlavním stavebním prvkem jsou prefabrikované dřevěné tvarovky, které se vzájemně spojují, a tak vytváří desky. Dřevo se dá použít i do kuchyně, je však nutné ho pečlivě ošetřit, aby dlouho vydrželo a nevyžadovalo opakované nátěry. Dřevěný strop by však měla zajistit odborná firma.

Zelený strop

Pakliže hledáte levné a netradiční řešení, nechejte strop zazelenat. Rychle rostoucí popínavé rostliny můžete tvarovat podle svého vkusu a podle potřeb vašeho interiéru. Jejich převislé stonky mohou volně splývat ze závěsného květináče, police či parapetu nebo se dají nasměrovat směrem vzhůru, to když jim poskytnete vhodnou oporu.

Celý strop tak může obrůst. Stačí koupit pár rostlinek, kvalitní květináč či truhlík, ve kterém budou rostliny mnoho let spokojené, a k tomu jemnou mřížku na strop.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve