No co si dát pozor při renovaci dřevěné podlahy

 Rekonstrukce 
07. prosince 2017 16:30 / Petr Vlach
  0
📷
1 fotografie v galerii
Nebojte se renovace, ale dbejte na rady zkušených Shutterstock
S dobrým nářadím, které si lze půjčit, může zvládnout renovaci podlahy každý. Co vám ale bude chybět, jsou zkušenosti. Máme zajímavé informace, které vám umožní dosáhnout dobrého výsledku.

Na našem webu můžete najít různá doporučení, která se týkají renovace podlah. Je dobré si je pročíst a ještě dbát o rady, které přinášíme v dnešním textu.

Pozor na hřebíky a kovové předměty

Jestliže bruskou brousíte dřevěnou podlahu, která je přibitá hřebíky, musíte jejich hlavy důkladně zatlouct zhruba 3 milimetry pod povrch, abyste jimi nepoškodili válec brusky. V půjčovně by vám nepoděkovali a ještě by se vám vaše akce prodražila. Podobná havárie se může stát i na parketách, pokud vám na ně spadne nějaký ostřejší kovový předmět, kterého si nevšimnete a přejedete ho bruskou. Dbejte proto na důkladnou kontrolu povrchu před broušením.

Podlaha je silně zvlněná

Optimální stav je, pokud je podlaha sice stará a ošlapaná, ale relativně rovná. Broušení postupuje docela dobře a brzy dosáhnete jednotného povrchu. Brusný pás hrubosti 40 nahrazujete brzy hrubostí 60 a končíte u hrubosti 80. Potíž nastane, jestliže na mnohých místech je vše v pořádku, ale stále zbývá mnoho „důlků“, které obsahují starou barvu či lak. Zjistíte, že kdybyste měli srovnat i tato místa, někde jinde by vám z podlahy mnoho nezůstalo. Nezbude, než se uchýlit k triku, kdy tato místa zbrousíte malou ruční bruskou, nebo bruskou krajovou. Nečekejte ale, že bude výsledek vypadat stoprocentně. Alespoň nebude ale na takto postiženém místě starý nátěr.

Tmelení

Jde o proces, při němž rozmícháte piliny z posledního broušení do speciálního materiálu, který s nimi vytvoří kaši, která poměrně rychle schne. Speciální stěrkou se pracuje rychle a zaplníte mezery v podlaze. Využít se dá jak u palubek, tak i u parket. Nemusíte být ani nijak zvlášť pečliví. Povrch se totiž znovu ještě jednou brousí jemným válcem. Potíž nastane jen tehdy, pokud není broušení dostatečně důkladné. Když použijete dvousložkový epoxidový nátěr, který dřevo ladí výrazně do medové barvy, zjistíte, že místa, kde byl tmel, jsou světlejší.

Lakování

První vrstvu laku dělejte vždy řidší. Musí se totiž více vpít do podkladu. Nezapomeňte po zaschnutí první vrstvy přejet povrch brusnou mřížkou. Srazíte tak dřevěná vlákna, která se působením laku napřímí a tvoří hrubý povrch. Druhá vrstva pak udělá krásný povrch, který bude hladký. Někdy ovšem dva nátěry nestačí. Zejména u vodou ředitelných laků. Proveďte tedy kontrolu hladkosti a přidejte další vrstvu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47