Jak správně připravit podklad pro dlažbu

 Rekonstrukce 
21. října 2017 09:07 / Pavel Suchý
  0
📷
3 fotografie v galerii
Před nalepením dlažby je nutné mít dobře připravený podklad Internet
Pokud se chystáte položit dlažbu nebo lepit obklady na stěnu, měli byste vědět, jak správně připravit podklad. Pokládku dlažby či obkladů je totiž třeba dobře naplánovat.

Výhodou dlažby je, že nevyžaduje téměř žádnou péči, a přitom nabízí trvalé hodnoty. Pokud se do pokládky hodláte pustit sami, musíte vše důkladně naplánovat a podklad pod dlažbu pečlivě připravit.

Než se pustíte do práce, připravte si tmel nebo nivelační hmotu, penetrační nátěr, sklovláknitou tkaninu, dlažbu nebo obklad, šňůru, hladítko, metr, zubatou stěrku, vodováhu a gumovou stěrku.

Příprava podkladu a plánování pokládky

Plánujete-li pokládat dlažbu na podlahu či lepit obklady na stěnu, musí být podklad před zahájením těchto prací vždy suchý, čistý, rovný, bez mastnoty a trhlin. Kromě toho je třeba provést několik dalších věcí.

Důkladně zatmelte veškeré nerovnosti podkladu. Naneste na plochu nivelační hmotu a ošetřete ji penetračním nátěrem.

Penetraci roztírejte gumovou stěrkou. Takto vzniklá rovná plocha musí ještě cca 2 dny schnout (přesnou dobu schnutí zjistíte v údajích výrobce).

Tip: Mazanina dokáže absorbovat jen zanedbatelný podíl napětí, které vzniká v důsledku rozdílné tepelné roztažnosti. V takových případech zapravte do elastického lepidla po celé ploše sklovláknitou tkaninu, která toto napětí eliminuje.

Na silně savé materiály, jako je mazanina či beton, rovněž naneste před pokládkou penetraci. Čerstvá mazanina musí vždy důkladně vyschnout. Doba schnutí činí zpravidla 4 až 6 týdnů.

Výpočet šířky spár

Optimální šířku spár pro danou velikost dlažby a obkladů určíte následovně:

Pokud máte keramické dlaždice s délkou hrany do 150 mm, je šířka spár 2 mm, od 150 mm by pak spára měla být široká 2 až 8 mm. U štípaných desek/kabřince doporučují odborníci šířku spár 4 až 10 mm.

Obecně platí, že čím větší je rozměrová tolerance materiálu (např. hrubá keramika), tím je zapotřebí větší šířka spáry.

Jak vyspárovat obklady nebo dlažbu jsme psali zde.

Plánování pokládky dlažeb a lepení obkladů

Před zahájením projektu si dobře naplánujte, jakou mají mít dlaždice velikost a jakým způsobem je chcete pokládat – do pravého úhlu či úhlopříčně.

Pravoúhlá pokládka dlažby

Napněte v interiéru šňůru rovnoběžně s bočními stěnami a uspořádejte podle ní první řadu dlaždic. Pak pokračujte v pokládce na čelní straně.

Úhlopříčná pokládka dlažby

Určete podélnou a příčnou osu interiéru a vyznačte mezi nimi úhel 45 stupňů. Pokládku dlažby provádějte rovnoběžně s vyznačeným úhlem 45 stupňů a šikmo k podélné a příčné ose.

O druzích a výběru obkladů a dlažeb jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008