Mezery a díry v linu si zvládnete opravit sami

 Rekonstrukce 
17. října 2017 08:31 / Pavel Suchý
  0
📷
6 fotografií v galerii
PVC a linoleum jsou oblíbené a snadno udržovatelné. Shutterstock
Každá podlaha občas potřebuje vyspravit. Drobná poškození a nedostatky přitom zvládnete bez odborníků. Určitě je ale vhodné nešetřit na materiálech – bez kvalitního lepidla či tmelu se neobejdete. Ještě lepší je lino pečlivě svařit.

PVC patří k oblíbeným a praktickým materiálům na podlahu. Už při jeho pokládce je však nutné myslet na možné potíže. Jednotlivé pásy lina totiž rády časem zeštíhlí a vzniknou tak mezi nimi nevzhledné mezery. Do velkých mezer je rozumné nalepit stejné lino, které vyříznete ze zbytků. Malé mezery se dají šikovně zamaskovat pomocí svařování.

Opravy větších mezer

Vyříznutí poškozeného lina a jeho nahrazení novým kusem je snadným řešením, jak obnovit podlahovou krytinu, ale obvykle nedostačujícím. Mnohem lepší je přilepit nový kus lina k podlaze oboustrannou lepicí páskou. Následně použijte lepidlo na svařování PVC a opět lepící pásku. Tou oblepte okraje, v místech spoje rozřízněte žiletkou a lepidlo natlačte do spár. Tímto způsobem vytvoří vazbu podobnou PVC a náhradní kus tak zůstane pečlivě a nastálo připevněn.  

Rozestup mezi pruhy

Pokud jste lino hned po pokládce nedostatečně přilepili nebo nepřivařili k sobě, pravděpodobně se vám po čase jakoby „smrsklo“ a mezi jednotlivými dílci se udělaly štěrbiny. Nepoužívejte na jejich vyplnění silikon, ale raději polyurethanový tmel. Pokud se již lino ve spojích zvedá, je dobré aplikovat tmel i na očištěný podklad a zatížit. Spoje je nezbytné začistit velmi rychle, protože po zaschnutí se s nimi již nedá pracovat.  

Svařování

Výrobci linolea a PVC podlah doporučují spoje svařovat. Takto zabráníte pozdějším problémům. Navíc do kvalitně pevného spojení dílů neproniká voda, která linu rozhodně nesvědčí. V běžné domácnosti se používá tzv. studené chemické svařování, ke kterému použijete speciální čirou tekutinu, která se zalije do vyčištěného a podlepeného spoje. K jejímu zapravení využijete ruční frézku.

Horkovzdušné svařování

Tento způsob spojení se provádí za pomoci horkovzdušné pistole a šňůry, která musí být vyrobená ze stejného materiálu, jako je svařovaná podlahová krytina. Tento typ je o něco kvalitnější a využívá se například ve vysoce zatěžovaných prostorech s podlahovým vytápěním. Samotná aplikace svařovací šňůry do mezer je velmi jednoduchá. Stačí vybrat správnou šňůru – tedy aby byla z PVC a měla vhodnou barvu, a následně ji pistolí „vtlačit“ do spár. 

Zkroucené lino

Když přijde linoleum do styku s vodou, může se zkroutit a zvednout z podkladové podlahy. V takovém případě prořízněte střed pokrouceného místa a na rozříznutém místě opatrně odloupněte oba okraje od sebe. Fénem zahřejte spodní stranu linolea a odkrytou podkladovou podlahu, aby se z nich  uvolnilo lepidlo, které pak oškrábejte plastovou škrabkou. Zbytky lepidla setřete lihem a hadrem. Na očištěnou odkrytou podkladovou podlahu naneste tenkou vrstvu lepidla a přilepte rozříznuté linoleum. Na takto opravený úsek postavte těžký předmět a nechejte ho na místě minimálně dva dny. Vše průběžně kontrolujte a případně dočistěte.

Samotnou pokládku lina zvládnete provést také sami. O tom, jak si svépomocí položit doma lino, koberec nebo plovoucí podlahu jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47