Střecha jako nová? Stačí vhodný nátěr

 Rekonstrukce 
29. září 2017 07:14 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Drobné praskliny a kazy vyřešíte kvalitním nátěrem. Shutterstock
Starší střecha vyžaduje občasnou údržbu. Díky kvalitnímu nátěru výrazně prodloužíte její životnost, ochráníte střešní krytinu před povětrnostními podmínkami a zvýšíte odolnost proti degradaci UV zářením. Některé typy ochranných a penetračních nátěrů vyspraví drobné praskliny a zabrání tak zatékání.

Potřebujete obnovit střešní krytinu a do kompletní renovace se vám nechce? Vhodným kompromisem může být nový nátěr. Střecha se díky němu zacelí a získá ochranu na dalších několik let. Při troše šikovnosti zvládnete ošetřit střechu i sami. Je ale nezbytné nejprve střechu řádně očistit. 

Jak jednoduše obnovit střechu

Čištění

Aby nátěr na střeše dobře držel a plnil svou funkci, je nutné odstranit ze střechy mechy a další nečistoty. Použít můžete proud vody nebo kartáč. Záleží na typu střešní krytiny. Po omytí zjistíte, jaký je skutečný stav a lépe zvážíte další postup. Odborníci doporučují povrch střešní krytiny odmastit odmašťovacím přípravkem. Po kompletní revizi střechy ji můžete napenetrovat a natřít. 

Penetrace

Na střechu je třeba použít nejprve penetraci, která uzavře póry materiálu. Takto dosáhnete hladkého povrchu, na který barva dobře přilne. Penetrační nátěr skvěle připraví povrch střešní krytiny. Takto můžete renovovat střechu prakticky z jakéhokoliv materiálu. Asfaltový penetrační nátěr slouží především jako spojovací můstek mezi podkladním anorganickým materiálem (beton, zdivo) a organickým hydroizolačním materiálem (asfalt, dehet, hydroizolační nátěry). Napomáhá zlepšení vlastností hydroizolačního souvrství, ale nelze jej samotný považovat za hydroizolaci.

Nátěr

Po penetraci je krytina připravená na samotný ochranný nátěr. Ten se nanáší ve dvou a více vrstvách. Důvodem více vrstev je, aby barva pronikla i do spár. Při použití asfaltových nátěrových hmot je potřeba hlídat teplotu a počasí – asfaltové nátěry by měly zaschnout při běžných teplotách a neměly by zmoknout. Doba nutná pro řádné zaschnutí asfaltových laků je asi 24 hodin, ale používají se také asfaltové tmely a suspenze. Na trhu se dají sehnat i speciální ochranné barvy v různých odstínech. Takto jednoduchým způsobem zabráníte procesu degradace a střecha vydrží mnohem déle.

Na tašky, plech i asfalt

Ochranné nátěry se dají využít při péči o střešní tašky, které díky nim vydrží mnohonásobně delší dobu. Stejným způsobem se postupuje také u plechových střech a asfaltových krytin, včetně asfaltových hydroizolačních pásů. Nátěr na této krytině vytvoří pružnou bezešvou hydroizolační fólii. Na střechu z pozinkovaného plechu se obvykle používají akrylátové, alkydové nebo hydroizolační stěrkové barvy.

Na hliníkový plech využijete spíše akrylátové barvy, které mají výbornou přilnavost k lehkým kovům a dobré antikorozní vlastnosti. Na krytinu z mědi se doporučují barvy na bázi disperze modifikované akrylátové pryskyřice, speciálních antikorozních pigmentů, plniv a aditiv upravujících vlastnosti. Vyznačují se vysokou adhezí na kovových podkladech a to i na lehkých kovech.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008