Nebojte se OSB desek!

 Rekonstrukce 
18. září 2017 07:39 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Dřevotřískové desky mohou ozvláštnit interiér. Shutterstock
Ve stavebnictví se stále používají nové materiály a moderní technologie mnohdy budí nedůvěru. Platí to i u OSB desek, které se přitom používají již mnoho let.

Jsou OSB desky škodlivé? Někteří lidé z nich mají obavy, ve skutečnosti ale podléhají přísným kontrolám a musejí splňovat přísná kritéria. Jejich obhajovatelé dokonce tvrdí, že OSB desky jsou velmi šetrné k životnímu prostředí, zdravotně nezávadné a neuvolňují se z nich žádné nebezpečné látky. 

Co znamená OSB

OSB je zkratka slov Oriented Strand Boards. Tyto desky jsou tvořeny z tenkých velkoplošných třísek, které jsou orientovány podélně se směrem výroby a uprostřed naopak. To jim zajišťuje tvarovou stabilitu a vysokou pevnost. Pro jejich výrobu se obvykle používá smrkové dřevo. Třísky jsou spojeny pomocí syntetické emulze s podílem parafinové emulze. Následně se lisují při působení vysokých tlaků a teplot. 

Různé druhy

OSB desek se vyrábí několik druhů. Dělí se zejména podle způsobu použití na desky pro suché prostředí, do mírně vlhkého prostředí a do vlhkého prostředí. Rozdělují se také podle tloušťky desek a typu hrany. OSB desky s kolmou rovnou hranou se nejčastěji používají na celoplošné bednění, opláštění příček, dočasné zacelení stavebních otvorů apod.  

Na podlahy i střechy

Všeobecně jsou OSB desky vhodným materiálem do podlahových konstrukcí. Využití nacházejí zejména při rekonstrukcích, protože jejich použití je snadné a  rychlé. V současné době jsou hojně využívány jako plošný konstrukční materiál dřevostaveb, pro sendvičové panely stěn a stropů, na tesařské a bednící práce i ve skladovém hospodářství či nábytkářství. Mohou být využity i pro stropy a pod střechy. 

Hlavní  výhody

OSB desky jsou vyzdvihovány především pro tvarovou stálost, stejnorodost a minimální objemové změny. Snadno se s nimi pracuje, jsou velmi pevné a přitom dobře tvarovatelné. Obvykle výborně odolávají vlhkosti i permanentní zátěži.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod