Těmito třemi způsoby zlepšíte klima v dětském pokoji

 Interier 
08. června 2018 16:07 / Iva Dvořáková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Častěji větrat, převlékat peřiny a neobklopovat se plasty Pexels
Jestli vaše děti často bolí hlava, jsou často unavené a nesoustředí se, možná málo větráte. Vnitřní klima v pokojíčcích lze přitom jednoduše ovlivnit i tím, jaké hračky kupujete nebo jak často převlékáte peřiny.

Dětské pokoje z hlediska kvality vzduchu často patří mezi nejznečištěnější místa domova. Škodliviny v dětských pokojích mohou kromě různých zdrojů napříč domovem pocházet také z hraček a elektroniky.

Nedávný dánský průzkum zjistil, že přibližně v polovině dětských pokojů zúčastněných rodin byly zjištěny vyšší koncentrace CO2, než je doporučeno, a že přibližně každá čtvrtá místnost trojnásobně přesahovala doporučenou úroveň CO2.

Jak poznáte problém?

Znečištěný vzduch a vysoká úroveň CO2 vedou k problémům, jako jsou bolesti hlavy, nekvalitní spánek, únava anebo potíže se soustředěním. Špatné vnitřní klima může mít nepříznivý dopad zejména na děti, protože jsou ještě ve vývoji a dýchají rychleji než dospělí lidé.

Pokud už se děsíte, cože to svým dětem děláte, nebojte. Vše se dá vyřešit, případně následky života v pokojíčku aspoň razantně zmírnit.

Větrejte více než jedním oknem

Vnitřní vzduch obsahuje plyny, částice, biologický odpad a vodní páry. To vše ohrožuje vaše zdraví. Doma větrejte třikrát až čtyřikrát denně po dobu vždy alespoň 10 minut. Dětské pokoje vyvětrejte ráno a i před spaním v noci.

Plast je past

Plastové materiály mohou po zahřátí vylučovat jedovaté výpary, proto plastové hračky nikdy nenechávejte na přímém slunci. Plastové předměty také nenechávejte na vyhřívaných podlahách.

Podle nařízení EU byste měli zlikvidovat všechny plastové hračky vyrobené před rokem 2007, protože obsahují zakázané chemikálie. Pokud máte dostatek prostoru, dětem byste mohli doporučit, aby si hráli v jiné místnosti než u sebe v pokojíčku.

Takto omezíte množství potencionálně škodlivých znečišťujících látek ve vzduchu. K lepšímu vnitřnímu klimatu místnosti může přispět také umístění určitých druhů rostlin, které ovzduší zbavují přebytečného CO2.

Snižujte vlhkost, bojujte s roztoči

Celých 65 % Evropanů si alespoň jednou týdne doma suší prádlo – a je to špatný zvyk. Z mokrého oblečení se odpařuje vlhkost, která může způsobit vznik plísní.

Zkuste si proto oblečení sušit jinde. Navíc prachoví roztoči milují postele, proto je dobré často v dětském pokoji měnit ložní povlečení. Jak se jich těžko zbavuje, píšeme tady.

Pokud už dlouho používáte stejné matrace a polštáře, zvažte jejich výměnu. Používaná matrace obvykle obsahuje od 100 000 do 10 milionů roztočů a 10 % hmotnosti dva roky starého polštáře mohou tvořit mrtví roztoči a jejich trus.

Ve vnitřních prostorech trávíme všichni až 90 procent našeho času, z toho dvě třetiny v našich domovech, což z nich činí ideální místa pro změnu. Tak hurá do toho!

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47