Nebojte se barvy, která do vašeho bytu vnese pozitivní náladu a tvůrčí schopnosti

 Interier 
04. června 2018 12:20 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přináší pozitivní náladu, povzbuzuje moudrost a tvůrčí schopnosti Shutterstock
Žlutá barva a její široká škála odstínů působí v interiéru klidně a teple. Přináší pozitivní náladu, rozjasní jakoukoliv místnost, povzbuzuje moudrost a tvůrčí schopnosti. Nebojte se jí!

Jestli se vám zdá váš pokoj nudný, únavný a bez energie, pak je žlutá barva přesně to pravé, jak to změnit. Rozzáří, přidá teplo a vytvoří originální a jedinečný interiér. Mnoho lidí se této barvy v interiéru bojí, ale není vlastně čeho, žlutou barvou nic nezkazíte. Při malování zdí se s ní velmi dobře pracuje.

Tato barva a její odstíny se hodí do všech místností. Dětské pokoje, ložnice, koupelny, kuchyně, chodby, všechny tyto interiéry dokáže tato barva prozářit a zvětšit. Žlutá barva je ideální do malých místností, kde je opticky zvětší.

Doplňky ve žluté byt oživí

Pokud nechcete zdi přemalovávat na žluto, ale rádi byste váš pokoj oživili, zaměřte se na doplňky. Žluté záclony a závěsy prokáží stejnou službu jako žlutá výmalba. Vnesou do místnosti svěžest a veselost.

Žluté lampy, koberečky, běhouny, sošky nebo křeslo, to vše vytvoří jedinečný a útulný interiér. I když je tato barva spojená s jarem a létem, hodí se do interiéru v kterémkoliv období.

Tato barva vynikne nejlépe v kombinaci s bílou barvou, ať už se jedná o stěny nebo o bílé doplňky, nábytek, obklady nebo dlaždice. S bílou bude velmi výstřední ale zároveň jemná a decentní.

Žlutá barva také skvěle vynikne v kombinaci se šedou, která působí stejně klidně jako žlutá a jejich kombinace ať už na zdech nebo v doplňcích vytvoří jedinečný pohled. Spojení těchto dvou barev nejlépe vynikne v obývacích pokojích, kuchyních a koupelnách.

Lidské oko ji zachytí jako první

Žlutá barva je jednou z barev spektra, kterou lidské oko zachytí jako první. Vyzařuje intenzivní energii, aktivuje, motivuje a oživuje. Povzbuzuje především podvěsek mozkový, a proto se vztahuje k rozumu a jasnému myšlení. Odstraňuje negativní myšlení a nízké sebevědomí.

Při volbě barev v interiéru platí některá pravidla. Barevnost bytu by neměla vycházet z módních trendů, ale z promyšleného návrhu. Stěny, strop a větší kusy nábytku by měly mít neutrální barevnost. Výrazné barvy jsou vhodné na menší předměty a doplňky.

Dlouhodobě pestrost barev znepokojuje

Tmavé barvy ubírají světlo a zmenšují prostor. Prostor zmenšují i svislé plochy tmavého nábytku, skříní či kuchyně. Barevně nápadnější mohou být prvky pro naše pohodlí – sezení, postel, židle.

Barvy hojně zastoupené v přírodě jsou uklidňující a dlouhodobě působí na psychiku člověka pozitivně. Výrazné barvy jsou efektní na první pohled, ale dlouhodobě pestrost znepokojuje, dráždí. Zvláště dětské pokoje by měly zklidňovat, umožnit soustředění na hru a úkoly

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod