I malý byt můžete opticky zvětšit pomocí jednoduchých triků

 Interier 
16. května 2018 08:32 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Byt nemusí být vnímán jako malý, ale jako útulný Shutterstock
Je váš byt útulný, ale poněkud malý? Není třeba hned věšet hlavu, existuje pár fíglů, jak malý byt alespoň opticky zvětšit. Vnesete do něj více světla a vzdušnosti a hned se budete cítit lépe. Poradíme, jak na to.

Pokud budete chtít váš malý byteček opticky zvětšit, máte dvě možnosti - buď vzít úpravu z gruntu nebo se zaměřit na maličkosti. Celková úprava je samozřejmě lepší, ale taky dražší. Pokud tedy nemáte dost peněz, zaměřte se alespoň na drobnosti, které ovšem s vaším prostorem dokáží velké divy.

Sjednoťte podlahu

Pokud žijete v malém bytě, měla by v něm být podlaha všude stejná. Odlišné podlahové krytiny totiž vytvářejí pomyslné hranice, které ve výsledku prostor narušují a opticky zmenšují. Totéž platí i o prazích - pokud je to možné, prahy úplně zrušte.

Jestliže se nechcete vzdát koberců, rozhodně zapomeňte na přehnaně vzorované - naopak volte ideálně jednobarevné koberce, které místnost opět opticky zvětší. Pokud upřednostňujete kusové koberce, nejlépe uděláte, když sáhnete po obdélníkovém tvaru - ten totiž místnost zdánlivě protáhne.

Pozor na holé stěny

V malých bytech jsou holé stěny tabu. Naopak je nutné stěny oživit, ovšem vhodným způsobem. Aby místnost působila větším dojmem, nesmí být zeď holá, ale ani přeplácaná těžkými dekoracemi.

Ideální jsou jednoduché poličky, chytře pověšené zrcadlo nebo zajímavý obraz. Obrazy vhodné do malých bytů by měly mít hlavně hloubku - designeři proto doporučují  například pohledy do krajiny nebo na moře. Skvělým designovým doplňkem mohou být i lesklé dekorační samolepky.

Světlo je základ

I v malém bytě se budete cítit příjemněji, pokud v něm bude dostatek světla. Nešetřete proto na osvětlení a dopřejte si nejen stropní svítidlo, ale i nejrůznější lampičky a další typy osvětlení.

Každou místnost dokáží rozzářit a zvětšit také zrcadla nebo doplňky z lesklých materiálů, například mosazi - fungují totiž na stejném principu jako zrcadlo. Odrážejí světlo do místnosti.

Samozřejmě nezapomínejte na denní přirozené světlo. Na těžké závěsy rovnou zapomeňte, naopak volte lehké, vzdušné a jednobarevné. Záclony by měly být rovněž jemné, bílé a bez vzoru.

Výmalba interiéru

Zásadní roli hraje také výmalba interiéru. V malém bytě by měly být stěny vymalované na bílo či jinou světlou barvu. Dobře vypadají například světlé pastelové odstíny, které mají dar místnost příjemně rzsvítit a opticky zvětšit.

Stropy by ale měly zůstat vždy bílé - jen tak dokáží vyčarovat iluzi vysokého stropu.

Ve výjimečných případech můžete vymalovat jednu stěnu i tmavší barvou - místnost se tak opticky prodlouží. Pozor ale dejte na červenou barvu - ta každý prostor dokáže pocitově zmenšit.

Vhodný nábytek

Alfou a omegou v malých bytech je správná volba nábytku. Na masivní obývákové stěny, vysoké skříně a obří sedačku rovnou zapomeňte. Raději zvolte menší pohovku, a to jednobarevnou.

Ať už budete do bytečku vybírat pohovku, křeslo nebo komodu, vždy volte nábytek, který má alespoň několik centimetrů vysoké nohy. Takový nábytek totiž vytváří dojem většího prostoru, na rozdíl od toho, který "sedí" přímo na podlaze. O tom, jak vybrat správnou sedačku do malého obýváku, jsme psali zde.

V malém bytě se bude dobře vyjímat nábytek lehký, například z čirého nebo barevného skla či plastu.

Zbavte se zbytečností

V malém bytě je třeba také dbát na to, aby v něm místo zabíraly jen opravdu důležité a potřebné věci. 

Pokud natrefíte na něco, co vlastně k životu vůbec nepotřebujete, bez milosti se podobného harampádí zbavte. Každý centimetr místa hraje totiž v malém prostoru velkou roli.

Zbavte se příček

Pokud hodláte do optického zvětšení bytu investovat více peněz, pohrajte si s jeho kompozicí. V tomto ohledu je vhodné se obrátit na zkušené architekty či designery. Budete překvapeni, co dokáží zbouráním těch kterých příček vytvořit za prostor. Možná ani nebudete věřit, že jste ve stejném bytě. O zajímavých řešeních, jak v malém bytě nahradit stěny, jsme psali zde.

Pokud máte v bytě nevzhledné umakartové jádro, pusťte se i do jeho přestavby. S dobrým návrhem bude vaše nová koupelna nejen prostornější, ale i světlejší. O komfortu ani nemluvě. O tom, jak umakartové jádro proměnit v krásnou koupelnu, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve