Zanesený odpad? Těmito kroky se ho zbavíte raz dva

 Interier 
04. března 2018 15:29 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Zvon může být užitečný, nepomůže ale pokaždé Shutterstock
S ucpaným odpadem se alespoň jednou za život setká téměř každý. Nejen, že vyčistit ho dá někdy pěkně zabrat, ale navíc váš byt při nezdařeném úspěchu zahalí nepříjemným zápachem, který rozhodně na útulnosti nepřidá. My vám nyní poradíme, jak ucpaný odpad vyčistit i v případě, že se vám ucpává často.

Myjete nádobí, čistíte si zuby, nebo se zrovna sprchujete a najednou zjistíte, že voda ne a ne odtéci. A je to tu zase! Ucpaný odpad. Pravděpodobně přišel nejvyšší čas pustit se do jeho vyčištění. Nikdo v něm zálibu nemá, ale v případě, že voda neodtéká, tvoří se bublinky a ze sifonu se line příšerný zápach, není cesty zpět.

Kontrolujte, co do něj házíte

Nejlepší a na prvním místě je vždy prevence. Myslete proto na to, že do dřezu, ve kterém myjete nádobí, zkrátka nepatří tuk z pánve, fritézy, rozdrcené skořápky, slupky a jiné zbytky jídla. Společně se ztuhlým tukem se odpad opravdu zanese raz dva. Do dřezu proto pořiďte sítko, kterým minimalizujete zapadávání jídla do odpadu a jednou týdně jej prolijte plnou konvicí horké vody.

Do vany či sprchového koutu rovněž pořiďte sítko, abyste zamezili zapadávání vlasů a jiných nečistot, které se poté usazují, zapáchají a znemožňují odtok vody. Když pak ve vaně ještě umyjete boty, vyklepete do ní deky a umyjete psa, můžete se jít bez sítka klouzat. Rady, jak se vypořádat s vodním kamenem vám prozradíme zde.

Jak začít s ucpaným odpadem

Pokud jste prevenci zanedbali, budete se do toho muset vší silou pustit. Nejprve zkuste postupovat mechanicky, a to klasickým gumovým zvonem. Několikrát na výlevku zapumpujte, vytvoříte tak podtlak a možná se vám podaří nečistoty uvolnit. Pokud to nepomůže, problém bude o trochu dál, a tak vám nezbude nic jiného, než abyste rozebrali sifon.

Zkontrolujte sifon

Před tím, než začnete rozebírat sifon, vezměte si raději gumové rukavice a k ruce kýbl a pár hadrů. Určitě vás totiž překvapí, kolik nečistot v něm naleznete. Není to nic příjemného, ale když jste na to připraveni, zvládnete to. Sifon vyčistěte, vytahejte z něj veškeré nečistoty a rovnou zkontrolujte, zda není rozpraskané a ztvrdlé gumové těsnění. Vyměnit jej zvládne každý a stojí to opravdu pakatel.

Pusťte na to chemii

Pokud nepomůže ani zvon, ani rozebraný sifon, nečistoty nejspíš budou ještě dál v trubkách. Pokud se vám nechce volat instalatéra, budete muset sáhnout po chemických čistidlech. Prostředky na bázi louhu můžete mít doma neustále a používat je i preventivně, jelikož jsou při čištění odpadu opravdu osvědčené. Jestliže vám voda odtéká alespoň částečně, pusťte se do čištění. Před samotným použitím chemického čističe si vždy důkladně prostudujte příbalový leták. Nevěřili byste, jak prudká reakce se může spustit v nevětraných prostorách.

Co radí babičky

Pokud nemáte průmyslově vyráběné prostředky v oblibě, zkuste i rady našich babiček. Mějte ale na paměti, že obecně ekologickým prostředkům trvá vše mnohem déle, a proto je budete muset nechat působit delší dobu. Zkusit tedy můžete:

  • sáček jedlé sody – nasypte jej do sifonu, přilijte 200 ml octa a po chvíli zalijte vařící vodou. Jen si dejte pozor, voda může vystříknout opravdu vysoko. Celý proces poté zopakujte.
  • prášek do pečiva – díky obsahu jedlé sody skvěle neutralizuje pachy. Zápachu z odpadu se tedy zbavíte, nasypete-li jej do odpadu, zalijete octem a po 15 minutách propláchnete teplou vodou.
  • sůl – když nasypete do odpadu několik lžiček soli a zalijete je po chvíli vroucí vodou, dosáhnete také podobného účinku.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47