Nejen tulipány vnesou do vaší domácnosti svěží jarní vánek

 Interier 
27. února 2018 10:40 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Květiny dokáží provonět celý dům či byt Shutterstock
Květiny mají kromě své libé vůně ještě jedno další velké plus. Dokáží totiž potěšit na duši, uklidnit a inspirovat, čímž velmi pozitivně ovlivňují naši psychickou pohodu. Obzvlášť s blížícím se jarem dokáží vnést do bytu či domu pocit, že zima už brzy odejde, dny budou opět delší, plné slunce a teplejší.

Většina žen květiny zbožňuje, ale přiznejme si to, téměř žádná z nás je nedostává tak často, jak by si představovala. A co je vlastně špatného na tom si je čas od času koupit sama? Vůbec nic! Chcete-li, aby váš byt provonělo jaro, přestaňte naléhat na partnera a jednoduše si je kupte sama. Dejte ale pozor, kam je v domácnosti umístíte, může to mít vliv i na váš sexuální život!

Řezané či v květináči

Pokud vyčleníte čerstvým květinám konkrétní místo ve vašem bytě, uděláte tak dobře nejen sobě, ale i všem, kteří přijdou do vašeho bytu. Květiny mají ohromnou schopnost vytvářet pozitivní energii, vlévat novou krev do žil a vnášejí do našich životů vzrušení, náboj a energii. Řezané květiny můžete častěji obměňovat, na těch v květináči zase ohromně ušetříte a pokud mají cibulku, můžete si je v budoucnu zasadit a potěší vás znovu. Záleží jen na vás, co preferujete.

Omamná vůně hyacintů

Nejčastěji jej seženete v malém květináči a na jeho květ si zhruba týden počkáte. Jakmile se ale začne rozvíjet, provoní celý pokoj nezaměnitelnou, sladkou a silnou vůní, která je ovšem velice jemná a něžná. Seženete je v několika různých barvách od bílé po tmavě modrou, a to v některých květinářstvích i v řezané podobě. Odrůda Hyacinthus orientalis má ze všech nejvýraznější vůni.

Tulipán je symbolem jara

Znáte snad květinu, která by byla větším symbolem jara než právě tulipán? Dobře, uznáváme, že konvalinky a bledule jsou možná ještě typičtější. Nicméně jakmile se začnou objevovat listy tulipánů rašící ze země, je jasné, že jaro je tady. Tulipány se prodávají v nespočtu barev a tvarů, nejsou náročné a vydrží dlouho. Obzvlášť v teplé vodě vám řezané tulipány ještě hodně povyrostou – přizpůsobte tomu proto velikost vázy.

Intenzivní vůně narcisů

Stejně jako tulipány i narcisy jsou vnímány jako poslové jara. Nejčastěji je najdete v květinářství v žluté barvě, ale narazit můžete i na bílé či dokonce oranžové. Žluté narcisy, které velmi intenzivně voní, si řada lidí spojuje především s Velikonocemi, ovšem těšit se z nich můžete po celé jaro. Pokud je koupíte řezané, a to obzvlášť v kombinaci s jinými květinami, nezapomeňte přidat do vody speciální výživu. Šťáva ze seříznutých narcisů totiž některým květinám vadí.

Prvosenka neboli primule

Primule, prvosenky, nebo také petrklíče. S přicházejícím jarem se začínají objevovat všude a jejich barevná škála je velmi široká a cena přitom tak nízká! Aby vám primule krásně a bohatě kvetla, je potřeba ji dobře vypěstovat a udržovat. Ideální je pro ni světlé místo bez přímého slunce. Určitě není ráda v blízkosti radiátorů, naopak jí svědčí teploty kolem 12 – 16 °C. U zálivky není ani tolik nutné, aby byla pravidelná, jako spíš to, že se musí nechat substrát mezi zálivkami vyschnout. Zalévejte ji navíc jedině do misky, jinak vám uhnijí listy.

Jedinečný pryskyřník

Ranunculus, tedy pryskyřník, je další typickou jarní květinou, kterou seženete častěji v řezané podobě, ale není výjimkou jej vidět i v květináči. Vypadá jako malinkatá bohatá růžička nebo hlávka zelí, která má žlutou, bílou, růžovou, červenou, lososovou či oranžovou barvu. Má velmi pružné stonky, a proto se s ní skvěle pracuje ve vazbě kytic.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod