Světlo v koupelně je nutností, má to ale svá jasná pravidla

 Interier 
09. ledna 2018 16:41 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Koupelnové osvětlení je velmi důležité Shutterstock
Koupelna spolu s kuchyní bývá v takřka každé domácnosti jednou z nejvíc užívaných prostor. Po okně v koupelně touží snad každý, ale jen málokomu se tato vymoženost splní. O to více je výběr kvalitního a hlavně bezpečného koupelnového osvětlení klíčové.

V každé koupelně by mělo být zrcadlo a člověk by se v něm měl dobře vidět. Dokonce ani okno v koupelně nemusí být ještě zárukou dostatečného prosvětlení prostoru. V koupelnách bez oken se pak musí běžně svítit i přes den. Pořízení vhodného osvětlení je tak více než nutností. Pokud máte v koupelně hodně světla, můžete v ní pěstovat i květiny.

Bodovky nejsou ideální

Nejvhodnější variantou osvětlení do koupelny zpravidla bývá kombinace stropního svítidla a osvětlení zrcadla.

Lepší je vyhnout se bodovým svítidlům a místo toho zvolit světlo, které zajistí rovnoměrné osvětlení a nebude vás oslňovat.

U zrcadla umístěte svítidlo buď nad něj, nebo po jeho stranách.

Nezapomeňte na bezpečnost

Při umísťování koupelnových svítidel je třeba dbát specifických bezpečnostních opatření. O tom, zda se vybrané osvětlení dá použít ve vlhkém prostředí koupelny, rozhoduje stupeň jeho ochrany proti vniknutí pevných předmětů a vody (značí se zkratkou IP). Koupelna je rozdělena do čtyř zón podle možnosti umístění světelných zdrojů:

  • zóna 0 – místa, která jsou v bezprostředním kontaktu s vodou, jako je vnitřní prostor van nebo sprchových koutů. Zde se dají použít pouze speciální svítidla k tomu určená.
  • zóna 1 – prostor přímo nad vanou nebo sprchovým koutem. Nedoporučuje se instalace svítidel.
  • zóna 2 – oblasti poblíž van a sprchových koutů. Koupelnová svítidla v této zóně musejí splňovat nejnižší předepsanou hodnotu stupně ochrany IP44.
  • zóna 3 – v oblastech dál od vany je už riziko postříkání vodou poměrně nízké a stačí splňovat stupeň ochrany IP21.

Přirozené světlo

Koupelna je jednou z místností, kde rozhodně využijete svítidlo s vysokou hodnotou Indexu podání barev. Index podání barev je hodnocení věrnosti barevného vjemu, který vznikne osvětlením z nějakého zdroje, v porovnání s tím, jaký barevný vjem by vznikl ve světle slunce. Vysokou hodnotu indexu podání barev ocení zejména ženy při líčení.

Je také vhodné vybrat správnou barevnou teplotu osvětlení. Do koupelny se lépe hodí chladnější odstín (okolo 5 500 K). Nejčastěji se prodává pod označením „denní bílá“ nebo „přirozená bílá“.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve