Vaše potraviny může napadnout mnoho škůdců. Víme, jak s nimi rychle zatočit

 Interier 
03. ledna 2018 08:28 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Potravinoví škůdci dokáží napáchat velké škody Shutterstock
V domácnosti se může objevit celá škála nepříjemných škůdců. Jedna skupina se zaměřuje na vaše potraviny, které dokáže rychle a často nepozorovaně zcela zničit. S těmito nezvanými návštěvníky není radno mít soucit. Naopak je dobré se jich urychleně zbavit.

Potravinových škůdců je opravdu hodně a rozhodně nás neohrožuje jen notoricky známý potravinový mol. Představíme vám ty nejčastější a poradíme, jak se jich vyvarovat. Likvidace je prakticky u všech škůdců stejná a spočívá v tom, že je třeba najít veškeré napadené potraviny a zničit je. V domácnosti se ale můžete potýkat i se škůdci pokojových rostlin, o nich jsme psali zde.

Červotoč spížní (chlebový)

Červotoč spížní je létavý brouk rezavohnědé barvy, který má válcovité tělo pokryté jemnými chloupky. Dokáže se provrtat i přes hliníkovou fólii.

Živí se produkty obsahující škrob. Nepohrdnou starým pečivem, těstovinami, obilovinami, müsli, cereáliemi, rýží, nudlemi, polévkovými krutony nebo sušenkami. Konzumují také psí suchary, kůži, papír, vazby starých knih nebo sušené rostliny.

Potraviny napadené červotočem spížním jsou náchylnější k plísním a mohou vyvolávat alergické reakce.

Prevence: Vzhledem k červotočově schopnosti se prokousat obalovými materiály je prevence velice obtížná. Snažtee se uchovávat potraviny v uzavíratelných nádobách ze skla nebo porcelánu. Dbejte také na čistotu.

Lesák skladištní

Lesák skladištní je štíhlý plochý brouk, který má šest zoubků po každé straně štítu. I lesák skladištní se dokáže prokousat obalem potravin. Je silně invazivní - může mít až 7 generací za rok.

Tento škůdce dokáže proniknout i velice malými skulinkami, obal z igelitu či papíru pro něj není žádnou překážkou. V napadené potravině se velice rychle šíří a vyvíjí.

Živí se především obilím, moukou a moučnými výrobky, ale nepohrdne ani sušeným ovocem, sušenkami, oříšky, luštěninami či čokoládou. Nalézt ho můžete také v tabáku, v sušených bylinách, ve vysušeném masu či koření.

Prevence: Uchovávejte potraviny v uzavíratelných nádobách ze skla nebo porcelánu. Udržujte čistotu ve skladových prostorách a občas je vyčistěte horkou vodou nebo parním čističem.

Potemník moučný

Potemník moučný je brouk hnědočerné barvy, který se pohybuje létáním, a to nejčastěji v noci. Preferuje tmavá místa.

Larva potemníka moučného je více známá pod názvem moučný červ. Nejčastěji se živí moukou, otrubami nebo šrotem, ale nepohrdne ani starým pečivem, drobky a rýží. V některých případech se živí dokonce i masokostní moučkou, psími či kočičími granulemi nebo sušeným masem.

Potemník nepřenáší žádná onemocnění, ale díky němu mouka a jiné potraviny jsou více náchylné k plísním, což může negativně působit na zdraví člověka. Zvláště pak, pokud trpí alergiemi.

Prevence: Před potemníkem se můžete chránit tak, že potraviny budete skladovat při teplotách pod 20 °C. Veškeré moučné produkty uchovávejte ve skleněných nebo porcelánových nádobách, které se dají uzavřít.

Zavíječ moučný (potravinový mol)

Dospělý motýl je bledě šedý s tmavými pruhy a dosahuje délky až 12 mm. Larva je špinavě bílá s tmavší hlavou. Ročně mají podle teploty od dvou do pěti generací. V domácnostech se může vyskytnout i jeho příbuzný, zavíječ paprikový.

Tento motýlek a jeho larvy poškozují zejména mouku, strouhanku, rýži, cereálie a jiné potravinové produkty. Není ale výjimkou, že by se objevili dokonce i v soli. Mohou žít i v koření nebo instantních potravinách, například polévkách. Jídlo také znečišťují výkaly. O potravinových molech jsme více psali zde.

Prevence: Nejvíce efektivní ochrana před napadením škůdcem je dodržování základních hygienických zásad při skladování potravin. Skladovací prostory musí být udržovány čisté a uklizené a především by měla být mouka a cukry uloženy v těsně uzavřených nádobách, aby nebyly dostupné škůdcům. Pokud nemusíte, nevytvářejte zbytečné zásoby. Zkusit můžete i radu našich babiček: chmel. Jeho vůni totiž moli nesnáší. Můžete proto umístit pár hlaviček chmelu do skříně s potravinami.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod