Inspirujte se při zařizování dětského pokoje starodávnou metodou Feng-šuej

 Interier 
07. ledna 2018 07:00 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zajistěte dětem klidný spánek Shutterstock
Zařídit dětský pokoj není jednoduché, často jsme navíc omezeni malými prostory, nevhodným členěním nebo nutností uspořádat pokoj pro více dětí. Ale když to obrátíme, může to být výzva, která se dá snadno zvládnout na jedničku.

Jste-li v zařizování dětského pokoje na úplném začátku a máte možnost výběru místnosti, volte tu, která má okna na východ. Pouze v případě, že máte velmi hyperaktivní děti, vyberte raději západní směr. Nejtěžší je splnit požadavek, aby pokoj sloužil na hraní i na spaní. Tyto části je nutné oddělit a hlavně udržovat pořádek, protože ve změti nejrůznějších hraček, krabic a oblečení se usíná hůř než v uklizeném pokoji.

Velké množství hraček způsobuje neklid

Myslete na vhodné úložné prostory a naučte děti, kam jednotlivé hračky patří. Pro pocit uklizené místnosti jsou nejlepší zavírací skříně. Děti mají většinou tolik hraček, že i kdyby je měly pěkně seřazeny v policích, tak při pohledu z postele, kdy se budou snažit usnout, mohou pociťovat neklid. Úplně postačí pár jednoduchých poliček na vystavení nejoblíbenějších hraček a knížek. Pokud je v pokoji více než jedno dítě, je potřeba každému vyčlenit prostor, který bude pouze jeho útočištěm.

Vybírejte nábytek z přírodního dřeva

Nejvhodnějším materiálem pro nábytek je čisté přírodní dřevo. Dřevěné postele totiž nezachycují elektromagnetické záření. Pokud vám to prostory dovolí, nepořizujte palandy nad sebou. Pro děti není vhodné spát u stropu a spaní dole není také příjemné, pokud se nad vámi něco pohybuje. Na podlahu před postele dejte předložky nebo menší koberce. Ranní vstávání je vždy příjemnější s měkkým přistáním. O zařizování dětského pokoje jsme psali také zde.

Rozhodně nedovolte, aby měly děti v pokoji vlastní televizi. Budou v pokoji plně izolované a nebudou mít potřebu ani vycházet. Televize omezí jejich vztahy a komunikaci s okolím. Díky televiznímu záření se navíc bude v pokoji šířit elektromagnetický smog. Do pokoje, který slouží i jako ložnice, nepatří mobilní telefony. Ty mohou zůstat v některé z centrálních místností, třeba v obývacím pokoji. Zkuste jít příkladem, neberte si telefony do ložnic a naučte to také svoje děti.

Nechte dětem volnou ruku

U větších dětí, které umí vyjádřit svůj názor, nechte zařizování na nich. Instinktivně dokáží vycítit, který typ energie je pro ně podporující. Nechte je zvolit barvy, které se jim líbí. Je to jejich pokoj, a jestli by vám výběr barev moc vadil, tak není nic jednoduššího než zavřít dveře.

Pokud před vámi děti zavřou dveře samy, je třeba to respektovat. Každý někdy potřebuje soukromí a chce být sám. U starší děti se při vstupu naučte klepat. Když to pochopíte, tak pak o to častěji za vámi děti přijdou nebo nechají dveře otevřeny.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008