Špatně se vám dýchá? Poradíme vám, jak za pár korun vyzrajete nad suchým vzduchem

 Interier 
28. prosince 2017 16:43 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Existují i lepší metody zvlhčení vzduchu, než jsou odpařovače na topení Shutterstock
Obzvláště v přetopených panelákových bytech je nepříjemný suchý vzduch. Ten má za následek celou řadu nepříjemných účinků na lidské tělo a zdraví. Pokud chcete se suchým vzduchem něco udělat a přitom neutratit moc peněz, existuje jedno velmi elegantní řešení. Navíc ještě podpoří estetickou stránku vašeho bytu.

Suchý vzduch se dá v bytech odstranit různými způsoby. Existují například speciální přístroje na zvlhčení vzduchu, někdo si dává na radiátory misky s vodou nebo odpařovače. Tyto metody mají ale svá velká ale. Zvlhčovače stojí peníze, misky na radiátorech nevypadají moc hezky a u odpařovačů je zase potřeba měnit pravidelně vodu, aby se vám v bytě nezačaly množit nejrůznější bakterie.

Řešení za pár korun

Přitom stačí udělat jednoduchou věc, a to pořídit si do bytu vhodnou pokojovou rostlinu, která bude vypadat skvěle a ještě se vám o vlhký vzduch sama postará. Mezi ideální zvlhčovací rostliny patří pokojová lipka, šáchor nebo zelenec. Tyto pokojovky dokáží až 98 procent vody, kterou vstřebají, vypařit zpět do místnosti. Poradíme vám, jak tyto rostlinky pěstovat. Všechny vyžadují bohatou zálivku. O tom, jak rostlinám zajistit přísun vody i v době vaší nepřítomnosti, jsme psali zde.

Pokojová lipka

Tato solitérní rostlina našich babiček má ráda světlé (ne přímé slunce) a vzdušné, chladnější (15 až 18 °C) místo. V zimě ji můžete přemístit do ještě většího chladu, snese i teploty kolem 5 °C.

Substrát je třeba udržovat stále vlhký. Hnojení snese lipka během jara a léta nejméně jednou za týden. Při nedostatku živin a zálivky začne rostlina shazovat listy. Zahradníci také doporučují přidat do substrátu rohovinu. Substrát má ráda lipka spíše humózní. Pokud rostlince nedopřejete zimní klid, většinou se nedočkáte květů.

Šáchor

Šáchor miluje teplo a hodně vody. Když má dobré podmínky, rychle roste a jeho roztřepené květy vypadají velmi pěkně. Pokud máte doma kočku, buďte ve střehu. Kočky si totiž na šáchoru rády smlsnou a jsou schopné ho i zcela zlikvidovat.

Šáchor je bahenní rostlina a jeho substrát tak nesmí nikdy vyschnout. Dobře se mu bude dařit i v otevřeném akváriu, kdy kořeny jsou ve vodě a stvoly s listy a květy nad hladinou. Pokud ho máte v květináči, neměl by mít odtok, anebo by měl stát v obalu plném vody. Prospívá mu pravidelné rosení, zejména v období, kdy se interiér vytápí. Čas od času ho můžete i osprchovat.

Kromě vody nemá zvláštní nároky, optimální je pro něj pokojová teplota okolo 20 °C, světlo, ale ne přímé slunce. Obíbeným druhem šáchoru je například papyrus.

Zelenec

Tato vděčná pokojová rostlina je vhodná i pro úplně začínající pěstitele. Ať ji umístíte na skříň, zavěsíte na zeď, nebo postavíte na okenní parapet, všude obrazí dlouhými trávovými listy tvořícími zvlněné růžice. Ve vytápěném pokoji mohou zelence překvapit svým květenstvím kdykoliv během roku.

Zelenec patří k nenáročným rostlinám, kterým se bude dařit na plném slunci, ale porostou i ve stínu. Nejlépe se jim však povede na velmi světlém místě, kde bude dostatečná vlhkost. Pokud je občas zapomenete zalít, určitě vám to prominou, protože shromažďují vodu ve svých tučných listech a kořenech. Při déletrvajícím suchu jim hnědnou konce listů. V bytech s ústředním topením je dobré rostlinu rosit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008