Beton v interiéru rozhodně není nudný

 Interier 
03. prosince 2017 12:18 / Marie Popelková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Beton v bytě nemusí být jen na zdi nebo podlaze Internet
Beton je už pár let velmi moderním materiálem, který si zamilovali bytoví architekti i jejich zákazníci. Nejde o žádnou nevzhlednou šedou masu na stěnách či podlaze - pohledový beton toho umí podstatně více a uplatnění najde prakticky v jakékoliv místnosti v domě.

V dnešní době si lze vybrat z různých barev a možností aplikace (na podlahu, zdi, schody, kuchyňskou linku či další místa). Takzvaný pohledový beton může být totiž ve skutečnosti různý materiál, jehož využití je čím dál tím širší.

Podlahové a pohledové stěrky

Zřejmě největší oblibě se těší stěrky. Moderní imitaci betonu obstará jen tenká vrstva cementové stěrky o síle několika milimetrů, která dokáže přilnout k jakémukoliv hladkému a pevnému povrchu. Její přednosti jsou především vysoká odolnost, snadná údržba a možnost výběru téměř jakékoliv barvy či odstínu. Některé cementové stěrky jsou díky příměsi polymerů i mírně elastické a hodí se nejen na podlahy a stěny, ale i schody, nábytek a další povrchy. Jde tedy o designově velice tvárný materiál, výsledný povrch je navíc díky ruční aplikaci pokaždé originální a neopakovatelný.

Beton v koupelně a kuchyni

Kvalitní cementové stěrky najdou uplatnění nejen na zdech či stěnách, ale pronikly i do koupelen, sprchových koutů, na kuchyňské linky či barové pulty. Díky voděodolnosti a schopnosti ustát bez úhony i venkovní podmínky jsou často využívány i do míst, jako jsou sauny, terasy či okolí bazénů. Povrch stěrky může být hladký nebo drsný a každý si může zvolit i finální úpavu - někomu se líbí mat, jinému zase lesk. Velkou výhodou je také to, že stěrkové a cementové povrchy jsou navíc vhodné k instalaci s podlahovým topením.

Betonové podlahy

Toužíte-li po opravdovém betonu ve vašem interiéru, a pohledový beton není váš šálek kávy, skvělou volbou určitě bude designová betonová podlaha. Beton je tradičně pevný materiál a hlavní výhodou této podlahy je tak především vysoká odolnost a dlouhá životnost. Hlazené betonové podlahy mohou mít nejrůznější barvy a velkým pozitivem je také to, že industriální vzhled těchto podlah překvapivě dobře zapadne nejen do moderních minimalistických interiérů, ale třeba i do klasických, v nichž převládá dřevo a textilní dekorace.

Hlavní výhody pohledového betonu

  • Je prakticky bezúdržbový
  • Má velmi dlouhou životnost
  • Nabízí téměř absolutní tvarovou svobodu
  • Existuje velký výběr finálních barev, povrchů, textury

S betonem se v dnešní době dají dělat opravdu divy. Lze ho rozličně dobarvovat, přidávat různě hrubé písky a kamínky a beton pak může mít všelijakou hrubost a poréznost, lze ho leštit i do něj otiskovat dřevěná prkna. Často ani na první pohled nemusí být poznat, že se jedná o beton a nikoliv o kámen.
 
Průkopníci v technologii aplikací betonu došli dokonce tak daleko, že existují i betony, které propouštějí světlo. Beton tak může působit překvapivě elegantně a lehce.

Betonový nábytek

K dostání je i betonový nábytek. Některé firmy (i české) ho vyrábějí nejen na zakázku, ale i sériově. Není tak žádný problém pořídit si třeba betonové umyvadlo, vanu, konferenční stolek, lampu nebo další bytové doplňky.

Opravdoví milovníci betonu si dnes mohou pořídit i betonovou postel, stoly nebo nejrůznější lavice. Fantazii se meze téměř nekladou.

I když beton vypadá nenápadně, v interiéru se rozhodně neztratí, spíše naopak. I drobný doplněk dodá interiéru punc jedinečnosti.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008