Jak nejlépe zařídit pokoj pro alergika a na co si dát pozor

 Interier 
24. listopadu 2017 07:38 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Stále víc lidí trápí alergie na prach Shutterstock
Alergie již v dnešní době není nic zvláštního. Stále více nových látek kolem nás všem alergiím jenom nahrává. Jak co nejefektivněji přizpůsobit pokoj alergikovi a co všechno se kolem toho točí?

Alergie na prach a různé roztoče jsou stále rozšířenější. Poradíme, na co si dát pozor při zařizování pokoje alergika. 

Podlaha

Je jasné, že u člověka, který je alergický na prach nebo na roztoče, nemá koberec co dělat. Ať pořídíte sebekvalitnější vysavač, stejně bude stále množství prachu v místnosti příliš vysoké.

Nabízí se tedy podlaha plovoucí, dlažba, lino či dřevo. Přírodní materiál má tu výhodu, že nehrozí uvolňování chemických sloučenin z materiálu do místnosti. Dřevo a dlažba proto vedou. Spolu s vhodnou vlhkostí v místnosti dokáží vytvořit příjemné prostředí. Vzhledem k tomu, že dlažba je pro bosou nohu studená, patrně většina lidí zvolí dřevo.

Polštáře a přikrývky

Dříve se nedoporučovalo peří. Podle posledních výzkumů, o kterých jsme psali i zde, můžete klidně zvolit výrobky z kvalitního peří. Pokud máte sušičku, můžete totiž peřiny pravidelně prát i doma a tím zajistíte, že budou zbaveny prachových částic.

Jinak volbou pokrývek z dutého vlákna chybu neuděláte. Jsou lehké, prodyšné, hřejivé a dají se lehko udržovat v domácích podmínkách. U alergiků dbejte na pravidelné praní ve vhodném pracím prostředku, který se vám osvědčil, a víte, že na něho alergik nereaguje. Velmi dobré je třeba i mýdlo s jelenem.

Čistička vzduchu

Někdy bývá nutné nainstalovat do místnosti čističku vzduchu. Někdy ovšem stačí jen vyměnit špatně těsnící okna a optimalizovat větrání – tedy větrat vždy po dešti, kdy je stav prachových částic v ovzduší omezen přirozenou cestou.

Čistička vzduchu existuje v různých provedeních. V některých se vzduch žene skrz filtr. U jiných se prachové částice odlučují pomocí elektrostatického pole. Oba typy mají své pro a proti. Záleží tedy jen na vás, jakou zvolíte. Součástí domácího vybavení musí být i kvalitní vysavač s vodní filtrací či kvalitními hepa filtry.

Nábytek

Nábytek volíme optimálně z přírodního materiálu, případně i jiného materiálu s hladkým povrchem. Ne příliš členitý, snadno udržovatelný. Je třeba si uvědomit, že pravidelné utírání prachu bude jednou z důležitých činností. Neměli bychom proto plochy zahltit různými drobnými předměty. Počítejme proto spíš s možností různých zásuvek, které budou chráněny před prachem. Na volných plochách budou umístěny větší předměty.

Květiny a výzdoba

Pokud to alergie umožňuje, dáváme do místností rostliny se snadno otíratelnými listy. Živá příroda optimalizuje vzdušnou vlhkost a oživuje pokoj, který nemůže být oživen žádnými plyšovými hračkami či příjemnými koberečky. Mezi pro alergiky přijatelné rostliny patří například fíkusy a maranty. Také marateje, fitónie a dračince. Stěny se uplatní pro prezentaci obrazů či plakátů. Vždy ale preferujeme takové řešení, které je snadno čistitelné.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve