Světlo musí ladit s interiérem. Neméně důležité jsou ale i jiné věci

 Interier 
22. listopadu 2017 08:13 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lustr musí být nejen krásný, ale i praktický Pixabay
Korunou každé místnosti je hlavní světlo. Obvykle ale nemají lidé jen jeden lustr, ale i řadu lamp a lampiček, které dokreslují atmosféru i design interiéru. Každé osvětlení však nabízí něco jiného a je třeba vybrat to ideální pro vaši domácnost.

Lampy a lustry plní v každém interiéru hned dvě role - přes den se můžete kochat jeho krásou a po setmění budete potřebovat jejich světlo. Vzhled lustru nebo lampiček je důležitý a určitě byste osvětlení měli vybírat i s ohledem na to, jak máte tu kterou místnost zařízenou. Ta praktická funkce světel je ale ještě podstatnější.

Než si svítidlo vyberete, měli byste si uvědomit, jakým způsobem byt využíváte, s kým ho sdílíte a co vlastně od lustru nebo lampy očekáváte. Pro velkou rodinu s dětmi je takřka nutností dobré osvětlení nad jídelním stolem, vášniví čtenáři zase musejí více času věnovat výběru lampičky, jejíž světlo by mělo být nasměrovatelné, školáci, studenti a lidé pracující doma se zase neobejdou bez opravdu kvalitní stolní lampy.

Ideální je, když se může rozmístění svítidel i zásuvek a vypínačů řešit před postavením novostavby nebo řešením rekonstrukce. I když už ale máte vše hotovo, lze s osvětlením dobře pracovat. O tom, jak vybrat osvětlení podle zásad Feng Shui, jsme psali zde.

Design a kvalita

Nádherné kousky už není v dnešní době problém sehnat, designu svítidel se věnují světoví návrháři. Pokud ale chcete vsadit na jistotu, poohlédněte se po svítidlech ze Skandinávie. Právě tamní designeři patří k naprosté špičce v oboru.

V zemích jako Dánsko, Švédsko, Norsko nebo Finsko trvá noc skoro půl roku a právě díky zkušenosti s brzkým stmíváním více než kde jinde vědí, jak do místnosti vnést zářivé světlo. Navíc návrháři ze severu jsou jedničkami v osobitém a útulném designu. Často pracují s kovem a jejich lampy mívají obvykle průmyslový vzhled. Skvěle prý například funguje, když lampu zavěsíte nízko a její světlo necháte dopadat na teplý povrch dřeva - po celé místnosti se najednou rozlije příjemný teplý tón. Navíc Skandinávci vědí, že čím více zdrojů světla v místnosti použijí, tím lépe.

Trendy

Trendy se neustále vyvíjejí a neminou žádnou oblast, a to ani svět lustrů a lamp. Vždy je ale nejdůležitější dát na svůj vlastní cit než na obrázek z luxusního katalogu.

Aby vám lustr nebo lampa brzy nezevšedněla, můžete si vybrat nějaký kousek v nadčasovém designu. Kombinace dřeva, betonu nebo korku bude fungovat vždy bez ohledu na módní výstřelky. Milovníci přírody se pak mohou poohlédnout po osvětlení vyrobeném z nejrůznějších recyklovaných materiálů, in jsou například lampy ze stavebního odpadu. Na českém trhu jsou k dostání například variabilní roksorové lampy s betonovým základem. 

Funkce světel

Hlavní světlo by mělo mít silnější žárovku. Může být matné nebo s krytem, které světlo rozptýlí a díky tomu neoslní.

Moderní obloukové lampy dokáží osvítit podstatnou část obýváku, světla s úložným prostorem zase do určité míry plní funkci nábytku a některá osvětlení zase můžete ovládat vypínači, kterými lze změnit podle nálady intenzitu nebo barvu světla.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve