Zkuste cihlovou zeď. Vnese do interiéru neotřelý design a dodá vašemu bytu punc nevšednosti

 Interier 
21. listopadu 2017 16:30 / Marie Popelková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Cihlové zdi oživí jakýkoliv interiér Pixabay
Cihly dokáží vdechnout neopakovatelnou atmosféru venkovskému i modernímu interiéru. Tento design si navíc v dnešní době můžete dovolit i v případě, že ve skutečnosti žádnou cihlovou zeď nemáte. Poradíme, jak na to i jak o cihlovou zeď pečovat.

Odhalené cihly dodají jakémukoli interiéru punc nevšednosti. Působí tak trochu rustikálním dojmem, skvěle ladí s industriálním stylem a každopádně dokáží interiér zútulnit a navodit v něm hřejivou atmosféru.

Zeď ze skutečných cihel

Pokud žijete ve zděném domě či bytě, můžete jen oškrábat omítku a nechat třeba jednu zeď pouze z cihel. Ty však musejí být hezké, očištěné a případně vyspravené trochou malty. Pokud však nechcete neustále vysávat cihelný prach a kousky vydroleného materiálu, je třeba cihly patřičně ošetřit.

Způsobů, jak potlačit prašnost z cihel v bytě, existuje několik, záleží na tom, zda chcete, aby zeď byla lesklá nebo naopak matná či měla dokonce mokrý vzhled. Řada lidí používá například voskovou impregnaci na bázi včelího vosku, přípravků ale existuje daleko více. Než se však do povrchové úpravy cihel pustíte, je nutné opravit drobné praskliny ve spárách. Omítku se snažte z cihel odstranit co nejcitlivěji, abyste cihly moc neponičili. Pokud to bude nutné, vyškrábněte spáry a udělejte je znovu.

Pokud se rozhodnete cihly natřít třeba bílou barvou, můžete si pak v interiéru dovolit větší barevné kombinace. S cihlovou barvou pak skvěle ladí nejrůznější odstíny béžové, hnědé, ale dobře vypadají cihly i v kombinaci s tlumenými chladnými odstíny.

Cihelné pásky

Pokud nemáte to štěstí, že ve vašem bytě cihlové zdi už jsou, ale přesto máte touhu po neotřelém interiéru, můžete využít cihlové obkladové pásky. Existuje nepřeberné množství druhů a barevných odstínů, takže vybrat si dokáže každý. Pokud chcete docílit co nejpřirozenější vzhled, pořiďte si pásky se zvrásněným povrchem.

Cihlové pásky nalepíte na zeď jakoukoliv lepicí maltou určenou na keramický obklad. Aby obklad dobře držel, je vhodné pásky před nalepením dobře očistit od prachu a drobných nečistot. Nejlepším podkladem je rovná a napenetrovaná omítka.

Co se týká spár, jejich velikost je sice otázkou vkusu každého, ale platí nepsané pravidlo, že by jejich šířka neměla být menší ne 10 mm.

Na údržbu cihlové zdi vám obvykle postačí vysavač s měkkým kartáčem. V létě, kdy budou mít cihly šanci uschnout, je můžete i lehce očistit navlhčeným hadrem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47