Peří nebo umělé vlákno aneb pod čím si nejlépe ustelete

 Interier 
07. listopadu 2017 12:10 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Každý materiál má své výhody a žádný z nich není vyloženě špatný Shutterstock
Umělé materiály, vlna nebo tradiční peří? Každému se spí nejlépe v něčem jiném. Záleží na tom, zda máte rádi teplo, nebo se naopak v noci potíte, kolik chcete za přikrývku utratit, ale i zda nejste náhodou alergici.

Husí nebo kachní peří

Peří skvěle tepelně izoluje, odvádí pot a je v porovnání s ostatními materiály velmi lehké. Je vhodné především pro ty z vás, kteří se do peřiny rádi zachumlají až po uši, jelikož skvěle udržuje teplo. Peří má totiž tu vlastnost, že se mezi ním vzduch ohřeje téměř okamžitě a vydrží teplý celou dobu. Navíc skvěle odvádí vlhkost, což je ideální nejen pro revmatiky. Když si peřinu koupíte, ucítíte sice prvních pár dní nebo týdnů typickou zvířecí vůni, která ale časem vyčichne. Týká se to především kachního peří.

Není přitom pravdou, že se péřové přikrývky musejí prát pouze v čistírně. Lze je prát ve speciálním prostředku v pračce na 60 °C, při kterých umírají roztoči. Nejlepší je peřinu poté vysušit v sušičce na prádlo, která peří krásně natřepe. Pokud sušičku nemáte, sušte přikrývku přehozenou například přes dveře alespoň tři dny a průběžně ji natřásejte.

Umělé vlákno

Největší výhodou přikrývek s výplní z umělého vlákna je bezpochyby fakt, že jsou antialergenní a nemají speciální nároky na údržbu. Jsou také vhodné pro děti, u kterých zatím nevíte, zda je nějaká alergie nepostihne. Přikrývky z umělého vlákna navíc nestojí tolik peněz, takže je ocení především ti, kteří chtějí ušetřit. Doma je můžete vyprat beze strachu dle návodu na etiketě. Snáší většinou i vyšší teploty než peří.

Přikrývka z vlny

Vlněná přikrývka je vhodná pro jedince, kterým je v létě horko a v zimě zima. Zatímco v chladném počasí vás přikrývka krásně zahřeje, v parných dnech vás může dokonce až chladit. Vlna se totiž skvěle přizpůsobuje tělesné teplotě a tudíž je vyhledávána i páry, kteří si chtějí pořídit jednu velkou peřinu a přitom mají rozdílné nároky na teplo. Vlna má navíc samočistící schopnost, takže není potřeba ji často prát. Když už se však pro praní rozhodnete, je lepší navštívit čistírnu. Přikrývka by vám mohla totiž zplstnatět.

Pokud si chcete ustlat pod vlnou, trochu si připlatíte. Musíte ale vzít v potaz, že nebudete potřebovat více peřin na léto, na zimu, pro sebe a pro partnera. Spokojíte se s jednou peřinou, pod kterou ulehnete oba, a to celoročně.

Jaký materiál zvolíte, je čistě na vás. Stačí si položit pár otázek: je mi horko/zima, kolik chci utratit, jsem alergik, vadí mi zvířecí srst/peří? Odpověď vám pak vyjde sama. Výběr materiálu zvažte i u polštáře. Rady, jak ho správně vybrat, naleznete zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008