I v chladné místnosti se daří nádherným pokojovým rostlinám

 Interier 
05. listopadu 2017 13:06 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Mezi pokojovými rostlinami lze objevit řadu chladnomilných, které zkrášlí i nevytápěnou místnost Shutterstock
Máte doma chladnou místnost, kde se netopí, přesto ji chcete zvelebit živými květinami? Není to žádný problém, existuje totiž celá řada pokojových rostlin, kterým se bude právě v chladných místnostech skvěle dařit.

Máte doma prosvětlenou chodbu, kde se však v zimě netopí? Nebo chladný pokoj, který běžně nevyužíváte? I v takových místnostech lze pěstovat pokojové rostliny. Existuje totiž několik druhů, které chlad doslova milují.

Člunatec

Nádherná orchidej člunatec (Cymbidium) je ideální volbou. V létě ji můžete nechat venku, na zimu ale potřebuje být v chladné místnosti. Pokud si tuto nádheru dáte do vytopeného bytu, velmi brzy shodí poupata a z úchvatných květů se nikdy nepotěšíte.

Nejlépe uděláte, když ji na zimu umístíte do chladné chodby nebo zimní zahrady. Teplota by se v místnosti měla pohybovat okolo 15 °C. Ani pokles k 10 °C rostlině nijak neuškodí, ale při zvýšení teplot nad 18 °C pravděpodobně začne strádat. Naopak v chladných podmínkách se budou pomalu vyvíjet květní stvoly, které vás pak ve vánočním období potěší množstvím nádherných květů.

Kamélie

Kamélie je jedna z nejušlechtilejších pokojových rostlin. Potřebuje dostatek rozptýleného světla, nejlépe u východně orientovaného okna - přímé sluneční paprsky však vhodné nejsou. Vyhovuje jí teplota mezi 5 až 15 °C, otužilé rostliny dokonce krátkodobě snesou i mírný mráz (ale nikoli prudké změny teplot). Je tedy ideální květinou pro zimní zahrady, chladné haly a chodby s oknem, zasklené verandy, nevytápěné místnosti, případně meziokenní prostory, pokud jsou dostatečně velké.

Kamélie je velmi citlivá na časté kolísání teplot i vlhkosti vzduchu, může pak shodit poupata. Před květem ji pokud možno nepřemisťujte. Na jaře, až kamélie odkvete, teplotu postupně zvyšujte. V červnu omezte závlahu i vlhkost vzduchu (více větrejte, rostlinu neroste) aby nasadila na poupata. V době před rozkvětem a při květu však kamélii opět zalévejte více, a to odstátou, měkkou vodou. Substrát by neměl nikdy vyschnout. Prospívá jí vyšší vzdušná vlhkost. Kaméliím svědčí také letnění na závětrném, stinném místě.

Pokojová lipka

Další rostlinou, která v zimním období ocení chladnější prostor, je také sparmánie nebo-li pokojová lipka. Ideální je třeba druh Sparmannia africana. V přírodě roste na vlhkých místech, na lesních okrajích, ve stržích, na skalnatých svazích a podél potoků jižního pobřeží Kapska. Hlavní letní dešťové období zde trvá asi od listopadu do dubna. Zimní měsíce, říjen až květen, bývají relativně chladné a někdy zde dokonce sněží. Tomu odpovídají nároky na pěstování.

V pokoji by měla stát na světlém, vzdušném a chladném místě, kde by neměl být suchý vzduch. Preferuje stanoviště u okna orientovaného na sever. Pokud rostlina trpí nedostatkem světla nebo vysokými teplotami, výhonky jsou dlouhé a listy malé. Této rostlině vyhovuje v zimě teplota kolem 10 °C. Kochat se pak budete moci záplavou velkých, světlezelených chlupatých listů a nádhernými stopkatými květy. Během jediného léta dokáže vyrůst do značné výšky i šířky, takže pokud se pro její pěstování rozhodnete, musíte pro ni mít dostatek místa.

Jasmínokvětý lilek

Jasmínokvětý lilek (Solanum jasminoides) je balkonová rostlina, kterou můžete mít přes léto venku a na zimu je třeba pro ni najít chladné místo v bytě. Nejlépe se jí bude dařit v pokoji, kde teplota nepřesáhne 10 °C. V místnosti by však nemělo mrznout, ideální jsou tak 4 °C.

Vytváří velmi dlouhé výhony, na kterých bohatě nakvétají bílé květy, na podzim dozrávají malé purpurové bobule. Tato stále zelená rychle rostoucí převislá rostlina se v posledních letech těší velké oblibě. Na podzim převisy seřízněte asi na polovinu, dejte do chladné místnosti a pouze mírně zalévejte. Začátkem března rostlinu můžete přesadit do nového substrátu a přenést na světlé a teplé stanoviště, kde opět začne růst.

Myrta

I když se tato rostlina pěstuje hlavně jako pokojovka, přes léto ji můžete nechat i venku, ale je třeba ji chránit před příliš agresivními slunečními paprsky. V zimě se jí bude nejlépe dařit v chladném a prosvětleném pokoji, snese i 4 °C.

V průběhu zimy se může stát, že vám při špatné péči myrta celá opadá. Nevyhazujte ji, ale starejte se o ni dál, na jaře vám může opět obrazit.

Blahočet

Blahočet nebo-li araukárie (např. Araucaria heterophylla) je další ideální rostlinou do chladných interiérů. Lidé této rostlině také přezdívají pokojový smrček. Základem ideálních podmínek je nízká zimní teplota a vyšší vlhkost. Pokud dáte tuto chladnomilnou rostlinu do blízkosti topidel, začne odspodu shazovat větve, které už nikdy nedorostou. V zimě snese i 4 °C, ideální rozmezí je 8 - 12 °C až 14 °C. Blahočet se skvěle vyjímá v prosvětlených halách a chodbách, ale pozor, nemá moc rád průvan.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?