Vybíráme nábytek do koupelny: Na co je potřeba hledět?

 Interier 
12. října 2017 17:42 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nábytek v koupelně může být z různého materiálu i mnoha barev Shutterstock
Základem koupelny je vana nebo sprchový kout, a tak není divu, že jim všichni věnují zvýšenou pozornost. Jak koupelna vypadá a jaký z ní mají lidé pocit, hodně utváří i kachličky, obložení nebo barva stěn. V kombinaci s vanou a obklady už se ale věnuje méně času nábytku v koupelně, který je přitom také důležitý. Nejlépe uděláte, když zvolíte jednoduché a praktické kousky.

Musíte si uvědomit, že koupelnový nábytek by měl nabídnout velký úložný prostor na malé ploše. Málokdo má totiž tak velkou koupelnu jako ložnici nebo obývací pokoj. Nesmíte zapomínat ani na to, že v místnosti bude často zvýšená vlhkost, takže je potřeba vzít odolný nábytek. A samozřejmě musí i zapadat do celého konceptu barvou i tvarem!

Když půjdete vybírat nábytek, dívejte se, aby měla konstrukční vrstva takové řešení a povrchovou úpravu, která zabrání proniknutí vody až k základní hmotě. V opačném případě se totiž může nábytek zakroutit, nabobtnat nebo vzniknou jiné problémy.

Dobrý výrobce má koupelnový nábytek už sestavený a měl by nabídnout i několikaletou záruku. O odolnost se většinou stará laminování, lakování nebo fólie. Při používání se nábytek ošetřuje různými přípravky, které výrobce doporučí. Samotný výrobce musí ošetřit i vnitřní a zadní část skříněk a zásuvek. Zkontrolujte si kvalitu uchycení spojů i snadnou manipulaci s dvířky.

Vybírat můžete matné i lesklé povrchy. Lesk podporuje barevnost a dojem třpytivé čistoty. Působí luxusně, ale někdy i studeně. Matný materiál je vřelejší a jeho povrch se lépe ošetřuje.

Pokud máte na nábytku několik vrstev laku, vodu to bude odpuzovat. Vzledem i vlastnostmi je srovnatelná fóliová úprava. Pokud se ale lesklý povrch, fólie nebo stříkaný lak poškodí, většinou je to nervatné.

Odolným povrchem je akrylát, kterému nevadí ani mechanické poškození. Méně obvyklým materiálem v koupelně je dřevo. Vyžaduje totiž ošetření mořením a speciálními nátěry. Oblíbené je i sklo. V koupelně působí čistotně. Každé sklo by mělo mít drsnější povrch a být bezpečné.

Skříňky mohou být závěsné, na nohách nebo na soklu. V prvních dvou případech se bude lépe umývat podlaha. Závěsné skříňky se hodí více do koupelen. Je potřeba si však zjistit informace o nosnosti a materiálu zdi.

Vítaným místem jsou police a zásuvky. Umístit na ně lze například prací prášek, aviváz, kartáček na zuby i s pastou, ale i hřeben a podobné věci. Chybět nesmí zrcadlo, které v sobě může mít také úložné prostory. Dát do nich můžete namísto do police třeba kartáček na zuby nebo holení. Součástí koupelen bývá i koš na prádlo a často tam bývá i pračka.

Témata: nábytek, koupelna, pračka,
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47