Toxických látek v bytě se můžete zbavit i pomocí rostlin

 Interier 
19. září 2017 08:46 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokojové rostliny dokáží ze vzduchu pohltit až 90 % toxických látek.  Shutterstock
Květiny v bytě dokáží prostor nejen hezky oživit, ale umí toho daleko více. Právě pokojové rostliny totiž dokáží v domácnosti pohltit až 90 procent toxických látek. Vzduch v bytě je mimo jiné prošpikován celou řadou toxinů, které se vypařují například z plastů nebo nejrůznějších barviv. Pokojové rostliny vám tak poslouží jako perfektní ekologická čistička.

Kvalitu vzduchu negativně ovlivňují například laky, barvy, lepidla, parkety, záclony, závěsy, koberce, nejrůznější plastové výrobky či nábytek z dřevotřísky a překližky.

Toxiny, které na vás číhají ve vzduchu

Trichlorethylen je používán jako průmyslové rozpouštědlo. Tuto látku najdete v barvách, lacích, lepidlech či odlakovačích. Pokud se této látky příliš nadýchnete, mohou vás provázet závratě, bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, ospalost či dokonce stav bezvědomí.

Formaldehyd můžete nelézt v produktech vyrobených z papíru jako jsou pytlíky, voskované papíry či odličovací ubrousky. Obsažen je také v dřevotřísce, překližkách a syntetických tkaninách. Tato látka, pokud ji často dýcháte, způsobuje problémy s nosní sliznicí, průduškami a plícemi. Vyvolává také bolesti hlavy, astma a zánět kůže. Formaldehyd je prokázaným karcinogenem.

Benzen je další toxickou látkou, s kterou se v běžném životě setkáváme. Je obsažen ve výfukových plynech, cigaretovém kouři, plastech, syntetických tkaninách, barvivech, lepidlech a pesticidech. Způsobuje podráždění očí, závratě, bolesti hlavy, ospalost a zmatenost. Benzen je také karcinogenem, který je spojen především s leukémií a rakovinou plic.

Amoniak je látkou, s kterou se též setkáváme každý den. Tato látka je obsažena v čistících prostředcích na sklo, porcelán či ocel. Často je též přidáván do hnojiv. Pokud se dostanete do delšího kontaktu s amoniakem, může dojít k podráždění očí, kašli či bolestem v krku.

Které rostliny zvolit

Pokud přemýšlíte, jakou rostlinu si pořídit do kuchyně, neváhejte a zvolte chryzantému a gerberu. Tyto dvě rostliny jsou nejen krásné a nádherně kvetou, ale také mají vysokou čistící schopnost. Zbavují vaši domácnost benzenu a trichloretylenu. Nejsou sice dlouhověké, ale můžete je po roce znovu obměňovat. Pokud toužíte po rostlině, která je opravdu nenáročná na pěstování a poroste vám doslova sama, zvolte popínavý břečťan.

Do větších pokojů či místností pracovních se skvěle hodí datlová palma či různé druhy fíkusů. Tyto dvě rostliny pohlcují formaldehyd uvolňovaný především z dřevotřísek a cigaretového kouře. Další možností je také filodendron, jeden z druhů dracény či areková palma. Pokud toužíte po opravdu silném filtru, který vás zbaví formaldehydu a xylenu (ten bývá obsažen v odmašťovadlech, tkaninách, …) zvolte ledviník, nejznámější pokojovou kapradinu. Ten dobře prospívá v koupelně, jelikož miluje vlhké prostředí nebo severně orientované místnosti.

Abyste se zbavili benzenu a trichloretylenu z vašeho domácího ovzduší, sáhněte po již zmíněné datlové nebo arekové palmě, dracenamarginátě či šefleře. Účinným čističem vzduchu je také azalka indická či lopatkovec. Benzen pohltí také obyčejný zelenec nebo podobně nenáročný potos.

S likvidací amoniaku z ovzduší vám pomůže anturie, která také nádherně kvete. Amoniak se vypařuje především z prostředků, které se používají na údržbu podlah. Do větších místností si nezapomeňte dát palmenku. Tato rostlina vás také zbaví toluenu, který bývá obsažen ve vůních, barvách či dokonce deodorantech.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod