Populární a velmi praktické kuchyňské ostrůvky

 Interier 
16. září 2017 20:31 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Kuchyňské ostrůvky vám zajistí nejen pohodové vaření, ale také pohodlné stolování nebo mytí nádobí. Shutterstock
Ve velké kuchyni je možné umístit nábytek nejen podél stěn, ale i doprostřed místnosti – a vytvořit praktický víceúčelový pracovní a ukládací kuchyňský ostrůvek.

Ostrůvek patří k nejnávykovějším kuchyňským řešením. Jakmile si ho jednou pořídíte, přestanete chápat, jak jste bez něj doposud vlastně mohli žít. 

Funkce ostrůvku

Ještě dříve než začnete přemýšlet nad úložnými prostory, je dobré si rozmyslet, jakou funkci má váš ostrůvek plnit. Běžné je, že z jedné strany ostrůvku je prostor pro vaření či přípravu jídla a z druhé strany místo pro stolování. Na co kladete důraz vy? Nebo chcete ostrůvek multifunkční, kde zvládnete dělat vše od přípravy večeře, přes stolování až po místo, kde si děti píší úkoly?
 
Pokud chcete na ostrůvek umístit spotřebiče, bude muset být o poznání větší, než ten, kde si vystačíte s prostorem pro případné krájení. Stejně tak to bude v případě, kdy bude ostrůvek sloužit jako hlavní místo pro stolování vs. místo s několika barovými židlemi pro příležitostné posezení. Tato otázka by měla být zodpovězená jako první – k čemu má ostrůvek sloužit? 

Ostrůvek s kuchyňským dřezem

Pokud chcete mít ve vašem ostrůvku umístěn kuchyňský dřez, připravte se na to, že se jedná o finančně a stavebně náročné řešení. Je to způsobeno nutností přívodu vody a kanalizace, kterou lze vést jedině v konstrukci podlahy. Z toho důvodu se často jedná o řešení neproveditelné, neboť podlaha nemá vždy dostatečnou tloušťku.
Obvykle se také nejedná o příliš praktické řešení, neboť vám hrozí riziko, že si nakapete od omytých surovin či nádobí v uličce mezi linkou a ostrůvkem. Pokud navíc nemáte na ostrůvku také varnou plochu, tak se pro vás přenášení horkého nádobí ze sporáku do dřezu (např. při slévání vody z těstovin) může stát opravdovým peklem.

Spotřebiče

Pokud chcete mít na ostrůvku spotřebiče, je potřeba je dobře rozmístit. Pokud zde máte mít dřez, nejspíš sem budete muset umístit i myčku. Pokud má ostrůvek sloužit jako hlavní prostor pro přípravu jídla, je potřeba zde zařídit místo na odpadky či jejich recyklaci.  
 
V závislosti na velikosti kuchyně zvažte, kde bude umístěná lednice. Pokud nebude v blízkosti ostrůvku, je dobré do ostrůvku umístit malou vestavěnou lednici. Jestli má být součástí ostrůvku sporák, musíte vyřešit odvětrávání.

Úložné prostory

Vše závisí na celkové dispozici vaší kuchyně. Pokud máte dostatek skříněk, úložný prostor v ostrůvku nemusí být prioritou. Také s více umístěnými spotřebiči se váš ostrůvek bude zvětšovat. Je běžné, že pokud má ostrůvek sloužit jako hlavní místo pro přípravu jídla, je zde umístěn i dřez.
 
Ujistěte se ale, že ostrůvek není zbytečně veliký a s velkou prázdnou plochou uprostřed.

Výška pro sezení

Pokud chcete ostrůvek využívat k posezení, je třeba jeho zvolit správnou výšku. S barovými stoličkami máte dvě varianty.
 
Ostrůvek lze navrhnout ve dvou úrovních, kdy je pracovní strana nižší, než strana s klasickými barovými stoličkami. U jednoúrovňového ostrůvku je třeba pořídit nižší barové židle, kdy bude sezení odpovídat tomu mezi sezením u jídelního stolu a sezením na klasických barových židlích.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve