Chtěli jste letos ještě vymalovat? Chopte se poslední šance!

 Interier 
12. září 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Při malování interiéru je vhodné větrat. To půjde už jen pár dní, tak na nic nečekejte. Shutterstock
Malování interiéru neodkládejte na zimu, nebo dokonce na příští léto. V zimě se dokonalého proschnutí dočkáte za dlouhou dobu a do příštího léta je daleko. Využijte posledních pár dnů a vymalujte ještě letos.

Aby barva dobře a rychle schla, musí být kolem dvaceti stupňů Celsia. Průměrné teploty se v první polovině září pohybují kolem sedmnácti až dvaceti stupňů, a proto pokud jste se letos chystali malovat, ale stále vám do toho něco lezlo, chopte se poslední šance a využijte zbylých pár dnů, kdy můžete mít okna dokořán.

Jak správně malovat

Stěny před samotným malováním zbavte všech nečistot, pavučin, případných plísní a mastnoty. Vyplňte vzniklé rýhy a díry například po obrazech. Malířskou páskou oblepte vše, co má zůstat čisté a pusťte se do práce. Pokud chcete předejít loupání barvy a nedokonalému přilnutí, vždy zdi nejprve penetrujte. Barva navíc bude sytější a stačit vám bude méně vrstev.

Jak vést tahy

Malovat začněte od detailů. Všechny zásuvky, vypínače, rohy a okraje důkladně vymalujte pomocí malého plochého štětce. Vždy se ujistěte, že jej máte dostatečně otřený, aby vám barva neskapávala. Na větší plochy použijte váleček, který v malířské vaničce důkladně otřete o mřížku. Tahy poté veďte do písmene “V“ a jednotlivá “véčka“ přetírejte. Jedině tak se barva důkladně rozprostře a nebude dělat fleky.

Kolik vrstev?

Záleží na tom, zda malujete zcela novou zeď, nebo zda přetíráte staré vrstvy. Staré vrstvy je lepší předem oškrábat, abyste předešli tomu, že se vám při malování začnou lepit na váleček. To je pak dvojí práce. Většinou stačí jedna až tři vrstvy, dle krycí schopnosti barvy.

Barva musí zaschnout

Než však nanesete další vrstvu, nechte tu předchozí důkladně zaschnout, a to alespoň tři až čtyři hodiny v ideálních podmínkách – tedy ve větraných prostorách při teplotě kolem 20°C. Dřívější nanesení další vrstvy by mohlo s předchozí vrstvou splynout a vaše práce by byla zbytečná a při nejhorším by se i mohlo stát, že byste všechny předchozí vrstvy strhli.

Pro dokonalý konec

Než sloupnete malířskou pásku, kterou jste si nejen zakryli všechny rámy oken a dveří, ale možná i vyměřili rovné čáry na zdech, udělejte jednu důležitou věc. Vezměte do ruky modelářský nožík a jemně obtáhněte linii, na které se překrývá malba s páskou. Vše tak hezky zarovnáte a nestane se vám, že se při strhávání pásky sloupne i barva.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve