Chcete dobré ovoce? Prořežte si stromky!

 Exterier 
13. března 2017 04:29 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Většina stromů a keřů se ořezává ještě před kvetením. Shutterstock
Pravidelná péče o zahradu přináší sladké plody. Není ale dobré řezat všechno najednou – každý strom vyžaduje speciální péči. Hlavním důvodem prořezávání je prosvětlení stromu, omezení houbových chorob a lepší úroda.

Březen - na jabloň vlezem

Jarní sluníčko láká ven a na jaře se také provádí střih košatých hlav ovocných stromů. U některých je ale dobré počkat. Oblíbené a nenáročné jsou zejména jabloně. Bez pravidelného řezu se jejich plodnost snižuje. V neprosvětlené koruně se navíc daří chorobám. Řez je tedy jednou z podmínek nejen dobré úrody, ale i zdraví stromů. Jabloně, hrušně a další jádroviny řežeme hlavně v únoru až březnu, ale je možné ho provádět ihned po skončení velkých mrazů.

U třešní počkejte 

K nenáročným stromům patří také třešně a višně. I prořezávky vyžadují méně, třešně dokonce příliš hluboký řez nesnášejí. I u těchto stromů je nutné vyřezat konkurenční výhony, zkrátit kosterní větve do jedné roviny, vystříhat přebytečné výhony a v letorosty zahušťující korunu. Třešně, višně, broskvoně, meruňky a jiné peckoviny se řežou zásadně v době vegetace.

Nejčastěji tedy v červenci a srpnu. Nesmí se ale odřezávat příliš silné větve. Většina peckovin neplodí na odplozeném dřevě, a tak se plodonosný obrost časem stěhuje pouze na obvod koruny. V žádném případě se neprovádí řez peckovin v zimním období, protože tento řez podporuje výskyt klejotokové rakoviny a dalších chorob. Podobně také ořešáky se řežou vždy v období vegetace.

Broskvoně jsou náročné 

U broskvoní je třeba být obzvlášť opatrný. Řez se u nich provádí v době těsně před květem. Všechny výhony se zkracují zhruba o tři čtvrtiny, slabé dřevo se odstraní, silné šetří – mladé silné výhony přinášejí nejlepší ovoce. Slabé výhony dříve odumírají a jejich zbytky mohou být příčinou klejotoku. Broskvoně jsou velmi náročné na světlo, a proto se používá jako nejvhodnější tvar kotlovitá koruna bez terminálního výhonu.

Révu zkraťte výrazně 

Náročná na řez je réva vinná. Kvalitní hrozny dozrají pouze na řádně upravené révě. Řez se provádí v únoru. U rostlin se nechávají na výhonu 1 až 2 očka a řeže se na čípek (za očkem se nechává kousek dřeva). Všechny slabší výhony musí pryč. Bez pravidelného ořezání jsou hrozny nekvalitní a méně chutné. Pokud se nechcete dopustit chyb, pozvěte zkušeného zahradníka. Předvede vám, jak při ořezu postupovat. Vše si můžete zdokumentovat, třeba i natočit na video, a příští rok už to zvládnete sami. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008