Pořiďte si na zahradu třapatku. Krásně vypadá a navíc má léčivé účinky

 Exterier 
09. června 2018 13:41 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Je nenáročná a nepotřebuje téměř žádnou péči Shutterstock
Rádi byste zkrášlili svou zahradu hezky vypadající a nenáročnou květinou? A jako bonus by měla mít léčivé účinky? Zkuste třapatku nachovou, pozoruhodnou rostlinu pocházející z plání Severní Ameriky.

Odjakživa byla léčivou bylinou všech Indiánů, kteří ji používali při uštknutí chřestýšem a odtud dostala také další název - Hadí kořen. Indiáni ji také používali k léčení zánětu krku, při bolestech zubů, na boláky v ústech, na popáleniny, na hnisavé rány nebo na zranění po boji.

Třapatka nachová (latinsky Echinacea purpurea) byla Indiány používána také vnitřně jako lék při otravě jedy nebo na otoky v různých částech těla. V Americe je echinacea jednou z vůbec nejpopulárnějších léčivých bylin.

V Evropě se třapatka nachová pěstuje od 18. století jako okrasná rostlina. Vaši zahradu zkrášlí i okrasné trávy. Třapatka se dá běžně pěstovat na každé zahrádce a semena pro výsadbu jsou běžně v prodeji. Vyséváme ji v březnu do studeného pařeniště nebo za oknem doma.

Kvete druhým rokem a pak jako trvalka zůstává na záhonu mnoho let. Je velmi nenáročná, dobře snáší sucho, nepotřebuje téměř žádnou péči, jen sluníčko a propustnou půdu. Její léčivé vlastnosti se v Evropě začaly využívat ve větším měřítku přibližně od 30. let minulého století.

Během posledních 50 let dosáhla světové proslulosti především pro své antivirové a antibakteriální vlastnosti. V několika posledních desetiletích u ní byly objeveny léčivé účinky, které převyšují léčivost ostatních bylin.

Třapatka léčí řadu neduhů

Echinacea je oficiálním léčivem v mnoha zemích. Traduje se o ní, že pokud existuje nějaká rostlina, která je schopna vyléčit otravu krve, je to právě echinacea.

Její velkou předností je široký záběr působnosti. Dá se kombinovat s ostatními bylinami, jejichž účinek se v tradičních receptech díky echinacei zesílí. Kromě toho, že čistí krev a má antibakteriální a antivirové účinky, zlepšuje obranyschopnost organismu a hojí rány.

Urychluje zotavení z nachlazení, při chřipkách, bolestech v krku, pomáhá při chronických nemocích tohoto typu, léčí zánět středního ucha, podporuje odolnost a obranyschopnost dýchacích cest.

Léčí chronickou bronchitidu, zánět dutin, snižuje horečku a pomáhá při vykašlávání žlutého nebo zeleného hlenu z plic. Je vhodná na odstranění oparů, pomáhá při hojení kožních problémů, jako jsou lupénka, ekzémy a akné.

Působí proti kožním vyrážkám infekčního typu a zraněním, stimuluje imunitu a zvyšuje počet bílých krvinek. Čistí krev a zvyšuje obranyschopnost proti chronickým infekcím, vylučuje z těla toxické zatížení, které vyvolává například naběhlé mízní uzliny, tupé bolesti hlavy, vracející se vředy a bolesti v krku.

Pomáhá i na uštknutí jedovatými živočichy

Pomáhá pročistit mízní systém, léčí hnisání, odstraňuje plísňová onemocnění, léčí chronické záněty močového měchýře a močových cest a ledvin, léčí ženské pohlavní orgány a prostatu, pomáhá léčit krvavé močení a hemoroidy.

Pomáhá při uštknutí nebo poštípání od jedovatých živočichů, od různých boláků a bércových vředů, zarudlých pupenů na kůži, chorobných skvrn, hnisavých zánětů kůže, zlepšuje celkovou vitalitu. Podporuje porušenou imunitu pří rakovině po chemoterapii a ozařování.

Z echinacei se používá kořen, listy i květ. Bylinu můžeme použít v čerstvém stavu nebo sušenou. V čerstvém stavu je účinnost vždy o něco silnější než v sušeném.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008